Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten
Kwaliteitsstandaard Oesofagusatresie
Kies een hoofdstuk

> > Luchtweginfecties

Waaruit bestaat de diagnostiek en behandeling van frequente luchtweginfecties bij een kind met een oesofagusatresie?

De oorzaak van frequente luchtweginfecties wordt onderzocht door het multidisciplinair team van het kinderchirurgisch centrum, waarbij ook de kinderlongarts betrokken is. Hierbij worden op indicatie de volgende onderzoeken uitgevoerd:

  • pH-metrie en/of 24-uurs-impedantie-meting in overleg met de kinder-MDL-arts uit het multidisciplinair team.
  • Contrastfoto van de oesofagus om stenose of een (recidiverende) fistel uit te sluiten.
  • Combinatie onderzoek: slikfoto om stenose of fistel uit te sluiten voorafgegaan door slikvideo om de slikfunctie bij diverse consistenties in kaart te brengen en eventueel open tracheo-oesofageale fistel te bepalen.
  • Bronchoscopie.
  • X-Thorax.
  • Frequente luchtweginfecties bij een kind met een oesofagusatresie worden behandeld volgens de geldende richtlijnen.

Het literatuuronderzoek naar de (behandeling van) respiratoire complicaties bij patiënten met een oesofagusatresie leverde drie studies op over de prevalentie van verschillende respiratoire complicaties, een prospectief [35] en twee retrospectieve cohortonderzoeken [56, 59]. Er zijn geen onderzoeken gevonden naar de behandeling van respiratoire complicaties in deze patiëntengroep.

Kinderen met een oesofagusatresie hebben vaker een blafhoest, recidiverende luchtweginfecties, astma, verminderde longfunctie (lagere FEV1, longinhoud en FVC) en een lagere inspanningstolerantie en daardoor een lagere kwaliteit van leven in vergelijking met leeftijdgenoten (zie ook Follow-up kind met oesofagustatresie, Optimale follow-up) [6, 35, 36, 56, 59]. Voor aanbevelingen over de behandeling van frequente luchtweginfecties bij een patiënt met een oesofagusatresie wordt verwezen naar de geldende richtlijnen van de NVK  en de NVALT [41, 38]. Frequente luchtweginfecties zijn mogelijk gerelateerd aan gastro-oesofageale reflux en tracheomalacie. Parallel aan de start van de behandeling van de luchtweginfectie, wordt daarom onderzoek gedaan naar de oorzaak van het optreden van frequente luchtweginfecties bij het kind, zodat deze mogelijk kan worden verholpen [29, 36]. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het multidisciplinair team van het kinderchirurgisch centrum, waarbij ook de kinderlongarts betrokken is.

Wanneer PH-metrie en/of 24-uurs-impedantie-meting wordt gedaan om te kijken of  reflux een oorzaak kan zijn voor de frequente luchtweginfecties, moet duidelijk zijn dat het niet mogelijk is om met dit onderzoek iets te zeggen over de penetratie van de reflux tot in de farynx of de larynx. Alleen de zuurblootstelling kan worden gemeten.  Een hoger aantal refluxepisodes zegt niks over de penetratie van reflux tot in de farynx en al helemaal niet over de effectiviteit van de luchtwegbeschermende mechanismes en penetratie in de larynx/aspiratie.

Aspiratie is alleen maar aan te tonen met een slikfoto en/of slikvideo, die beoordeeld wordt door de kinderchirurg.

 

 

Klik hier voor de Verantwoording.

Klik hier voor de Literatuur.

Kwaliteitsstandaard Oesofagusatresie
Kies een hoofdstuk

>>Kwaliteitsstandaard OesofagusatresieOmhoog