Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten
Kwaliteitsstandaard Oesofagusatresie
Kies een hoofdstuk

> > Informatie-uitwisseling binnen kinderchirurgisch centrum

Welke maatregelen dienen getroffen te worden zodat voldoende informatie-uitwisseling plaatsvindt betreffende kinderen met een oesofagusatresie binnen het kinderchirurgisch centrum?

De uitgangsvraag omvat de volgende deelvragen:

Deelvraag a

Welke informatie moet worden uitgewisseld?

Deelvraag b

Welke zorgverleners wisselen de informatie uit?

Deelvraag c

Wanneer wordt de informatie uitgewisseld?

Deelvraag d

Op welke wijze wordt de informatie uitgewisseld?

De regievoerend arts (RA) ziet erop toe dat de primair en secundair betrokken specialisten binnen het multidisciplinaire team aanwezig zijn bij een multidisciplinaire overleg, ofwel indien er weinig klachten op het vlak van de betrokken specialist liggen, hem voorafgaand geïnformeerd hebben over onderzoek- en/of behandelinformatie.

In ieder geval zijn bij het multidisciplinair overleg de RA en/of zorgcoördinator, de kinderchirurg en de kinderarts aanwezig. Vaak is de RA een kinderchirurg.

Een kind met een oesofagusatresie heeft te maken met meerdere zorgverleners. Organisatie van zorg, dat wil zeggen regie en adequate afstemming van de complexe, multidisciplinaire zorg, is noodzakelijk om de kwaliteit van zorg en leven van patiënten met een oesofagusatresie te kunnen waarborgen [3, 9, 13, 23, 24, 25, 32, 47, 66]. Zorgverleners in het multidisciplinaire oesofagusteam werken nauw samen en verlenen gezamenlijk de zorg aan het kind met een slokdarmafsluiting, zodat een samenhangend zorgaanbod kan worden gerealiseerd. Voor handvatten voor goede organisatie van en samenwerking in de zorg en voor inzicht in wat de patiënt hierin mag verwachten, wordt verwezen naar de ‘Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’ [25]. In het VSOP-visiedocument ‘Concentratie en organisatie van zorg bij zeldzame aandoeningen’ [66] is de concentratie- en organisatiestructuur van de zorg voor zeldzame aandoeningen beschreven zoals door de VSOP en haar leden als optimaal wordt gezien.

Klik hier voor de Verantwoording.

Klik hier voor de Literatuur.

Kwaliteitsstandaard Oesofagusatresie
Kies een hoofdstuk

>>Kwaliteitsstandaard OesofagusatresieOmhoog