Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Systemische lupus erythematodes

Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte. Bij SLE keert de afweer zich tegen de eigen cellen. Cellen zijn de bouwstenen van ons lichaam. 

De afweer hoort het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriĆ«n en virussen. Dit gebeurt met antistoffen. Antistoffen ruimen de ziekteverwekkers op. Maar bij SLE keren antistoffen zich tegen de eigen cellen. En dan kan iemand  overal in het lichaam ontstekingen krijgen. Vaak is dat in de huid, de gewrichten, nieren, longen en hersenen aangedaan.

Er zijn veel verschillende kenmerken van systemische lupus erythematodes, enkele daarvan zijn:

- ontstoken gewrichten
- vermoeidheid
- nierproblemen
- bloedarmoede
- zweertjes, bijvoorbeeld in de mond en neus
- ontstekingen van het borstvlies (vlies om bovenste deel van borstkas) of het hartzakje (deel van hart)
- rode plekken of roodheid in de vorm van een vlinder op de neus en wangen
- overgevoeligheid voor zonlicht
- hoofdpijn
- psychiatrische klachten

Niet iedereen met SLE heeft alle kenmerken die hierboven staan. Sommige mensen met SLE hebben kenmerken die we hierboven niet noemen.

De eerste kenmerken kunnen op elke leeftijd beginnen, maar meestal begint het vanaf de tienerjaren of op volwassen leeftijd. SLE komt ongeveer 10 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Artsen kunnen vermoeden dat iemand SLE heeft als die de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. De diagnose kan gesteld worden met onderzoek van bloed, urine, nieren, hart en hersenen.

Behandeling

Systemische lupus erythematodes kan niet genezen. Soms bieden medicijnen uitkomst. Bij een deel van de patiƫnten helpt het om uit de zon te blijven.

Vóórkomen

Artsen denken dat ongeveer 1 op de 10.000 SLE heeft.

Erfelijkheid

SLE is waarschijnlijk multifactorieel erfelijk.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Systemische lupus erythematodesOmhoog