Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Glycogeenstapelingsziekte IX

Glycogeenstapelingsziekte IX is een erfelijke stofwisselingsziekte. Door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal) kan het lichaam de stof glycogeen niet afbreken.

Glycogeen is de stof waarin suikers in de spieren en de lever worden opgeslagen. Daarna hoort het lichaam glycogeen af te breken. Maar bij glycogeenstapelingsziekte IX gebeurt dat niet.

De kenmerken van de aandoening beginnen meestal op kinderleeftijd. Meestal groeit het kind minder goed en leert het allerlei bewegingen trager (motoriek).
Soms is er een verlaagde spierspanning, dan voelt het kind slap aan. De lever is vaak groter dan anders. Sommige mensen zijn snel vermoeid na inspanning of hebben eerder spierpijn.

Op volwassen leeftijd nemen de kenmerken vaak af.

Zie ook: glycogeenstapelingsziekte VI en glycogeenstapelingsziekte V.

Diagnose

Glycogeenstapelingsziekte IX wordt vastgesteld met bovenstaande kenmerken, bloedonderzoek en onderzoek van een weggenomen stukje lever- of spierweefsel, een biopt.
De diagnose kan worden bevestigd met genetisch onderzoek.

Behandeling

De kenmerken van glycogeenstapelingsziekte IX worden meestal minder door een dieet met bepaalde suikers, door regelmatig te eten en soms ook door het eten van maïzena (maïszetmeel).

Vóórkomen

Glycogeenstapelingsziekte IX komt ongeveer bij 1 op de 100.000 mensen voor.

Erfelijkheid

Glycogeenstapelingsziekte IX erft meestal X-gebonden recessief en soms autosomaal recessief over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Glycogeenstapelingsziekte IXOmhoog