Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Wiskott-Aldrich syndroom

Het Wiskott-Aldrich syndroom (WAS) is een erfelijke ziekte. Waarbij er iets mis is met de afweer. De oorzaak is een verandering van het DNA (erfelijk materiaal).

Op babyleeftijd krijgt het kind steeds infecties. Ook heeft het sneller een bloeding. De meeste kinderen met WAS krijgen ook eczeem. Verder is er meer kans op een auto-immuun ziekte en op kanker van de lymfeklieren.

Waarom hebben kinderen met Wiskott-Aldrich syndroom vaker infecties en sneller bloedingen? Dan komt omdat er te weinig witte bloedcellen en bloedplaatjes in hun bloed zitten.

Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen infecties. Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat op wondjes korstjes komen, zodat het bloeden stopt.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan het Wiskott-Aldrich syndroom vaststellen met lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloed. Met genetisch onderzoek kan de diagnose bevestigd worden. 

Behandeling

Het is mogelijk om van WAS te genezen met een beenmergtransplantatie. Voor de infecties kan een arts medicijnen geven. Ook voor het eczeem zijn er medicijnen. Soms wordt met een operatie de milt weggehaald. Dan kan de hoeveelheid bloedplaatjes weer stijgen.

Vóórkomen

WAS komt voor bij ongeveer 1 tot 10 op een miljoen jongens. Het komt veel minder voor bij meisjes. Vrouwen kunnen drager van de ziekte zijn.

Erfelijkheid

Het Wiskott-Aldrich syndroom erft X-gebonden recessief over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Wiskott-Aldrich syndroomOmhoog