Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Marfansyndroom

Het Marfansyndroom is een erfelijke aandoening van het bindweefsel. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Bij Marfan is het bindweefsel minder sterk. Dit kan gevolgen hebben voor het skelet, de ogen, het hart en de bloedvaten, want bindweefsel geeft steun aan allerlei organen in het lichaam.

Iemand met het Marfansyndroom is vaak lang en slank. De vingers, tenen en ledematen kunnen langer zijn. De gewrichten zijn meestal extra beweeglijk.

De borstkas steekt soms naar voren, maar soms is de borstkas juist ingevallen. Verder kan er een zijwaartse verkromming van de rug zijn: scoliose. Soms ontstaat bijziendheid. Ook kunnen de ooglenzen troebel worden: cataract. Soms kan de druk in de oogbol groter zijn.

Verder kan de grote lichaamsslagader (aorta) wijder worden. Ook aangedaan door de ziekte zijn vaak bepaalde kleppen in de grote lichaamsslagader en het hart. Soms kan de grote lichaamsslagader scheuren.

Of, wanneer, en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

Heb je een vraag? Mail ons.
 

Diagnose

Het Marfansyndroom wordt vastgesteld op grond van de bovenstaande kenmerken en met onderzoek van het hart en de ogen. Meestal kan de diagnose worden bevestigd met genetisch onderzoek.

Behandeling

Het Marfansyndroom kan niet genezen. De grote lichaamsslagader (aorta) zal regelmatig gecontroleerd worden. Voor de verwijding van de grote lichaamsslagader en bij oogaandoeningen is soms een operatie mogelijk. Voor de hart- en vaataandoeningen kunnen medicijnen gegeven worden. 

Vóórkomen

Het Marfansyndroom komt bij ongeveer 1 tot 2 op de 10.000 mensen voor. In Nederland zijn er ongeveer 1.500 mensen die de aandoening hebben.

Erfelijkheid

Het syndroom erft autosomaal dominant over. Bij ongeveer 1 op de 4 (25%) mensen is de oorzaak van het syndroom een nieuwe verandering in het erfelijke materiaal, die zij niet van de ouders hebben geërfd. Deze verandering kan vervolgens worden doorgegeven aan hun kinderen. 

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>MarfansyndroomOmhoog