Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Idiopatische juveniele osteoporose

Bij osteoporose (botontkalking) zijn de botten minder stevig. Vaak begint osteoporose op latere leeftijd. De kenmerken verschillen per persoon.

Door osteoporose heeft iemand een hogere kans op het breken van botten. Meestal gaat het om heupen en polsen. Ook kunnen de wervels van de wervelkolom inzakken. Hierdoor kan de rug krommer worden en wordt iemand vaak kleiner.

Onze botten vernieuwen zich aldoor. Daarbij worden er telkens hele kleine stukjes bot afgebroken (daar merk je zelf niets van) en weer opnieuw aangemaakt.  Als we nog in de groei zijn wordt er meer bot aangemaakt dan afgebroken. Op (jong) volwassen leeftijd is die opbouw en afbraak met elkaar in evenwicht.

Bij het ouder worden gaat de opbouw van bot geleidelijk achterlopen bij de afbraak van bot. Zo worden onze botten in de loop van het leven minder stevig. 

Naast leeftijd kan osteoporose meerdere oorzaken hebben. Risico’s zijn: weinig bewegen, weinig calcium (kalk) opnemen, roken en weinig buiten in het zonlicht komen. Bij vrouwen kan de overgang een rol spelen. Erfelijkheid is ook van belang. Als de ouders osteoporose hebben is er meer kans voor de kinderen.

Osteoporose kan ook beginnen door bepaalde medicijnen of door bepaalde aandoeningen zoals coeliakie.

Heb je een vraag? Mail ons.

 

Diagnose

Een arts kan osteoporose vaststellen door de botdichtheid te meten. Dit kan met bijvoorbeeld een DEXA scan.

Behandeling

Met medicijnen kan de botafbraak worden geremd (en bot-aanmaak gestimuleerd). Daarnaast kan leefstijl van belang zijn: meer bewegen, genoeg calcium (kalk)rijke voeding, stoppen met roken en voldoende buiten in het zonlicht komen.  

Vóórkomen

Osteoporose komt ongeveer bij 900.000 mensen in Nederland voor. De aandoening komt twee tot drie keer zo vaak bij vrouwen voor dan bij mannen.

Erfelijkheid

Er zijn meerdere factoren waardoor osteoporose kan ontstaan. Als het vaker in de familie voorkomt, is er meer kans om het ook te krijgen. Soms is osteoporose het gevolg van een andere aandoening. Als dat een erfelijke aandoening is, bepaalt de overerving van die aandoening de herhalingskans.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Idiopatische juveniele osteoporoseOmhoog