Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Hypospadie

Hypospadie is een afwijking aan de penis. De opening van de plasbuis zit niet op de punt van de penis. Hypospadie ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal weten we niet wat de oorzaak is. Soms komt het vaker in de familie voor. Of is hypospadie een van de kenmerken van een syndroom zoals bijvoorbeeld het Opitz G/BBB syndroom.

De opening van de plasbuis kan bij hypospadie op verschillende plekken aan de onderkant van de penis zitten. Daarom kan een jongen de straal van zijn plas soms niet goed richten. Vaak is de penis krom. Soms zijn de teelballen niet ingedaald.

De klachten van hypospadie verschillen van jongen tot jongen.

Als bij een meisje de opening van de plasbuis hoger zit dan normaal heet dat epispadie. Ook jongens kunnen epispadie hebben, dan zit de opening op de bovenkant van de penis in plaats van op de punt.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen hypospadie vaststellen als een jongen de kenmerken heeft zoals die hierboven staan.

Behandeling

Dokters kunnen hypospadie behandelen met een operatie. Het doel is dat een jongen staand kan plassen. De operatie kan ook helpen om de penis rechter te  maken, zodat er later geen problemen zijn met de seks. Dokters doen deze operatie het liefst op jonge leeftijd. Soms heeft iemand geen of weinig klachten en is een operatie niet nodig.

Vóórkomen

Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt met hypospadie geboren.

Erfelijkheid

Ja, soms is hypospadie erfelijk. Dan is hypospadie autosomaal dominant, autosomaal recessief of X-gebonden recessief erfelijk.
Er zijn een paar erfelijke syndromen waarbij iemand ook hypospadie kan hebben. Zoals bijvoorbeeld van het ATR-x syndroom of Opitz G/BBB syndroom.

Maar meestal is de oorzaak niet bekend.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.