Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes heeft een vrouw te hoge suikerwaarden in het bloed. Die worden tijdens de zwangerschap ontdekt.
Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer insuline nodig om de suiker (glucose), die een vrouw bij het eten binnenkrijgt, te verwerken. Dat komt door de zwangerschapshormonen. Die blokkeren de werking van insuline.

Bij de meeste vrouwen gaat het lichaam dan zelf meer insuline aanmaken en is er niets aan de hand. Maar soms is er een probleem met het maken van insuline. Dan ontstaat een tijdelijke vorm van diabetes: zwangerschapsdiabetes.

Als een vrouw zwangerschapsdiabetes heeft, merkt ze dat vaak niet. Soms leidt zwangerschapsdiabetes tot moeheid, veel plassen en veel drinken. Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor de baby. De baby kan bij de geboorte te zwaar zijn. De bevalling kan daardoor moeilijk zijn.

Na de bevalling heeft de baby soms te weinig suiker in het bloed. Ook is de kans op geelzucht bij het kind groter.

Meestal verdwijnt zwangerschapsdiabetes weer na de bevalling. Maar ongeveer de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes heeft gehad, krijgt binnen 5 tot 10 jaar na de bevalling diabetes mellitus type 2. Daarom blijven vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad na de bevalling onder controle.


Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

De diagnose zwangerschapsdiabetes wordt gesteld met onderzoek van het bloed. Zwangere vrouwen die meer kans hebben op zwangerschapsdiabetes worden hierop onderzocht.

Meer kans op zwangerschapsdiabetes kan zijn als iemand overgewicht heeft, of als er een direct familielid suikerziekte (diabetes) heeft. Ook als het ongeboren kind groter is dan gemiddeld, of als er meer vruchtwater is dan normaal, kan dat reden zijn voor bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat meestal uit advies voor de voeding. Als na een paar weken de bloedsuikerwaarden nog steeds te hoog zijn, moet een vrouw soms tijdelijk insuline spuiten. Tabletten die de bloedsuiker verlagen worden afgeraden vanwege de mogelijke bijwerkingen.  

De baby krijgt de eerste uren na de geboorte extra controles van de bloedsuikerwaarden. Als deze te laag zijn, krijgt de baby extra voeding. Soms is dat niet voldoende, de baby krijgt dan een infuus met glucose.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarom krijgen zij het advies na de bevalling elk jaar hun bloedsuikerwaarden te laten controleren.

Vóórkomen

In ongeveer 5 % (5  op de 100) van alle zwangerschappen krijgt de zwangere zwangerschapsdiabetes.

Erfelijkheid

Zwangerschapsdiabetes erft multifactorieel over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>ZwangerschapsdiabetesOmhoog