Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Ziekte van Hailey-Hailey

De ziekte van Hailey-Hailey is een erfelijke aandoening van de huid. Bij deze ziekte krijgt iemand rode plekken met blaren in de huidplooien van het lichaam. Voorbeelden van huidplooien zijn de oksels en de liezen.

De meeste mensen met Hailey-Hailey krijgen de eerste verschijnselen op jong-volwassen leeftijd. Ze krijgen dan problemen op plekken waar de huid veel schuurt en waar je snel zweet. Dit is vaak in de hals, de oksels, de ellebogen, de liezen, de schaamstreek, rond de anus, en bij vrouwen onder de borsten.

Ze krijgen eerst blaren, blaasjes of bultjes met pus. Die gaan vaak snel kapot. Dan zijn de plekjes open en komen er korstjes op. Als dit zich langere tijd herhaalt worden die stukken van de huid dikker. Deze plekken kunnen pijn doen en onprettig ruiken. En omdat de huid kapot is, kunnen er makkelijker infecties ontstaan door bacteriën of virussen.

Hoeveel klachten iemand heeft en de ernst van de klachten, verschilt van persoon tot persoon. Ook binnen families kunnen de klachten verschillend zijn. Sommige mensen hebben één plek op de huid, bij andere mensen zijn de afwijkingen uitgebreider. Vaak afwisselen periodes elkaar af waarin het beter en slechter gaat met de huid.

Heb je een vraag? Mail ons.

Organisaties

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Ziekte van Hailey-HaileyOmhoog