Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Ziekte van Crohn

Iemand met de ziekte van Crohn heeft een langdurige ontsteking van de dunne en/of dikke darm. De oorzaak is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan.

Meestal is het laatste stuk van de dunne darm en de dikke darm ontstoken. Maar de ontstekingen kunnen zich ook uitbreiden in de rest van de darmen. Door de ontstekingen kan iemand diarree en buikpijn krijgen.
Iemand kan ook gewicht verliezen. Sommige mensen zijn erg moe. Soms heeft iemand met ziekte van Crohn bloed in de ontlasting.
Iemand met de ziekte van Crohn kan ook minder zin in eten hebben. Ook hebben sommige mensen koorts. Verder kan de darm kan smaller worden.
Soms heeft iemand ontstekingen in bijvoorbeeld de gewrichten, de huid of de ogen.

De meeste mensen krijgen de ziekte van Crohn tussen het vijftiende en dertigste levensjaar, maar soms ook eerder of als ze ouder zijn.

Hoe ernstig de klachten zullen zijn, kunnen artsen niet goed voorspellen. Dit is van persoon tot  persoon verschillend.
Soms wisselen rustige periodes zich af met periodes met veel klachten. Sommige mensen hebben de hele tijd klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten is er iets aan de hand met de afweer van het lichaam. De afweer moet het lichaam tegen ziekteverwekkers beschermen. Maar bij een auto-immuunziekte valt de afweer gezonde delen van het eigen lichaam aan. Dit verklaart misschien  de ontstekingen in de darmen bij de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn lijkt op colitis ulcerosa.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Artsen kunnen denken dat iemand de ziekte van Crohn heeft als diegene klachten heeft zoals hier boven staan.
Om vast te stellen of iemand Crohn heeft, doen artsen lichamelijk onderzoek, onderzoek van het bloed, de ontlasting en stukjes darmweefsel (biopt) en een darmonderzoek (endoscopie). Soms doen artsen röntgenonderzoek.

Behandeling

De ziekte van Crohn is nog niet te genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Medicijnen kunnen helpen tegen de ontstekingen. Soms is een operatie aan de darmen nodig.

Vóórkomen

In Nederland hebben ongeveer 40.000 personen de ziekte van Crohn.

Erfelijkheid

Waarschijnlijk krijgt iemand ziekte van Crohn door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg 
Artsen denken daarom dat de ziekte van Crohn multifactorieel erfelijk is.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Ziekte van CrohnOmhoog