Ziekte van Crohn
Iemand met de ziekte van Crohn kan ontstekingen hebben in het hele maagdarmkanaal. Meestal zitten de ontstekingen in de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm. De oorzaak is nog niet precies bekend.
Kenmerken van de ziekte van Crohn kunnen zijn:
- Dunne poep
- Buikpijn
- Koorts
- Gewichtsverlies
- Bloedarmoede
- Een korte lengte hebben
- Bloed in de poep. Soms gebeurt dit zonder dat je het ziet
- Kleine zweertjes in de mond (aften)
- Het smaller worden van delen van de darm
- Fistels. Dat is een verbinding tussen twee organen in het lichaam die er niet hoort te zijn. Vaak gebeurt dit in de huid rond het poepgat (een peri-anale fistel)
- Pijnlijke en dikke gewrichten
- Pijnlijke rode bulten, meestal op de voorkant van de benen (erythema nodosum)
- Ontstekingen in het oog (zoals (epi)scleritis of uveïtis)
Meestal krijgt iemand klachten tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar, of tussen de 40 en 60 jaar. Vaak zijn er periodes waarin iemand meer, of juist minder klachten heeft.
De ziekte van Crohn hoort samen met colitis ulcerosa bij de inflammatoire darmziekten (IBD). Bij die ziekten hebben mensen ontstekingen in het maagdarmkanaal. Het verschilt per ziekte waar de ontstekingen zitten en hoe uitgebreid ze zijn. Er kan wel overlap zijn. Dan is niet altijd meteen duidelijk welke van de ziekten iemand precies heeft.
Heb je een vraag? Mail ons.
Diagnose
Een dokter kan denken aan de ziekte van Crohn als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Vaak worden er daarna verschillende soorten onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, onderzoek van de poep en een onderzoek van de darm (coloscopie). Met de uitslagen van al die onderzoeken kan de ziekte vastgesteld worden.
Behandeling
De ziekte van Crohn kan niet genezen.
De behandeling hangt onder andere af van de plek waar de ontsteking in de darm zit en hoe uitgebreid die is. Meestal krijgt iemand medicijnen, vaak in de vorm van (zet)pillen. Soms krijgt iemand in het ziekenhuis medicijnen via een infuus. Ook kan een operatie nodig zijn.
Vóórkomen
In Europa en Noord-Amerika hebben ongeveer 1 tot 3 van de 1000 mensen de ziekte van Crohn. Mensen met een Ashkenazi-Joodse afkomst hebben de ziekte vaker dan gemiddeld.
Erfelijkheid
Waarschijnlijk is de ziekte van Crohn een multifactoriële ziekte. Bij zo’n ziekte zijn er veranderingen in genen en omgevingsfactoren die een rol spelen. Zulke ziekten komen ook vaker in families voor. Het is nog niet precies duidelijk hoe verschillende factoren samen ervoor zorgen dat iemand de ziekte van Crohn krijgt.
Iemand kan wel een erfelijke aanleg voor de ziekte van Crohn hebben. Dan gaat het vaak om bepaalde veranderingen in genen die een rol spelen in hoe het afweersysteem werkt.
Beschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.
Home>Aandoeningen>Ziekte van CrohnOmhoog