Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Meestal is de ziekte van Alzheimer niet erfelijk. Hoe de ziekte verloopt, verschilt van persoon tot persoon.

Bij de ziekte van Alzheimer krijgen mensen problemen met het onthouden van nieuwe informatie en met het geheugen. Verder kan iemand moeite krijgen met het plannen van dingen en met het nemen van besluiten. Mensen met Alzheimer vinden het ook moeilijker om zich te oriƫnteren en ze raken sneller de weg kwijt. Ze krijgen problemen met het gebruiken en begrijpen van taal. En met het in de juiste volgorde doen van dingen. Het gedrag kan veranderen en iemand kan een ander karakter krijgen.

De ziekte van Alzheimer begint meestal na het 65ste levensjaar. Bij ongeveer 1 op 5 (20%) van de mensen bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Dan is een afwijking in de genen de oorzaak.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan met een test vaststellen of iemand Alzheimer heeft. Meestal wordt er ook lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek gedaan. En praat de arts met iemand uit de omgeving van de persoon.

Als iemand op jonge leeftijd Alzheimer heeft gekregen, dan gaat het soms om de erfelijke vorm. Met DNA-onderzoek wordt gekeken of het om een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer gaat.

Behandeling

De ziekte van Alzheimer kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen. Bewegen, logopedie, en het zoveel mogelijk (sociaal) actief blijven kunnen een positief effect hebben op dementie en op de kwaliteit van leven van iemand met dementie.

Vóórkomen

Er zijn ongeveer 200.000 mensen in Nederland met de ziekte van Alzheimer.

Erfelijkheid

De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk.

Bij ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Je kunt dan Alzheimer erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Ziekte van AlzheimerOmhoog