Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Selectieve IgA deficiëntie

IgA-deficiëntie is een aangeboren aandoening van de afweer. De afweer weert ziekteverwekkers af, en beschermt zo ons lichaam. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld virussen of bacteriën.

De oorzaak van IgA-deficiëntie is niet precies bekend. Mogelijk krijg je de aandoening door zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren.

Bij IgA-deficiëntie zitten er te weinig of geen IgA antistoffen in het bloed. IgA antistof heeft als taak de binnenkant van de neus, de mond, de keel, de longen, het maag-darmkanaal en de geslachtsorganen te beschermen tegen ziekteverwekkers.  Door IgA-deficiëntie kun je verschillende problemen krijgen, maar dat verschilt per persoon. Sommigen hebben geen klachten.

Anderen krijgen makkelijker ontstekingen, bijvoorbeeld in de oren, longen en darmen. Of mensen met IgA-deficiëntie krijgen sneller een allergie. Verder komen bij IgA-deficiëntie soms ook andere aandoeningen voor, zoals CVID of coeliakie.
 

Diagnose

Een arts kan bij iemand IgA-deficiëntie vermoeden als diegene bovenstaande kenmerken heeft. De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek. Daarmee wordt de hoeveelheid IgA antistoffen in het bloed onderzocht.

Behandeling

IgA-deficiëntie is nog niet te genezen. Met medicijnen zijn de infecties vaak te verminderen.

Vóórkomen

IgA-deficiëntie komt in Westerse landen bij ongeveer 1 tot 10 op de 1.000 mensen voor.

Erfelijkheid

IgA-deficiëntie erft waarschijnlijk multifactorieel over. Soms erft het autosomaal recessief over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Selectieve IgA deficiëntieOmhoog