Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Selectieve IgA deficiëntie

IgA-deficiëntie is een aangeboren aandoening van de afweer. De afweer beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld virussen en bacteriën.

Bij IgA-deficiëntie zitten er te weinig of geen IgA antistoffen in het bloed. IgA antistoffen beschermen de binnenkant van de neus, de mond, de keel, de longen, het maag-darmkanaal en de geslachtsorganen tegen ziekteverwekkers.

De meeste mensen met IgA-deficiëntie hebben geen klachten. Maar sommige mensen krijgen makkelijker ontstekingen, bijvoorbeeld in de oren, longen en darmen. Of ze krijgen sneller een allergie. Verder heeft iemand soms ook nog andere aandoeningen zoals CVID of coeliakie.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan vermoeden dat  iemand IgA-deficiëntie heeft als iemand de kenmerken heeft die hier boven staan. De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek. Dan onderzoeken ze de hoeveelheid IgA antistoffen in het bloed.

Behandeling

Vaak zijn er geen klachten bij IgA-deficiëntie. Als iemand een infectie heeft, kunnen medicijnen vaak helpen.

Vóórkomen

IgA-deficiëntie komt in Westerse landen voor bij ongeveer 1 tot 10 op de 1.000 mensen.

Erfelijkheid

IgA-deficiëntie kan vaker in een familie voorkomen.
Misschien is het soms autosomaal dominant of autosomaal recessief erfelijk.
Soms krijgt iemand IgA-deficiëntie van bepaalde medicijnen of infecties.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Selectieve IgA deficiëntieOmhoog