Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Selectieve IgA deficiëntie

IgA-deficiëntie is een aandoening waarbij iemand te weinig IgA-afweerstoffen heeft. Afweerstoffen spelen een rol in het afweersysteem. IgA-deficiëntie is een afweerstoornis.

Er zijn verschillende soorten afweerstoffen met ieder hun eigen taken. IgA heeft als belangrijkste taak om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers die het lichaam binnenkomen via vooral de neus, keel, oren, longen, darmen en de urinewegen. Ziekteverwekkers zijn bijvoorbeeld virussen en bacteriën.

Iemand met een tekort aan IgA kan bijvoorbeeld last hebben van:

Dat iemand IgA-deficiëntie heeft, kan al op de kinderleeftijd ontdekt worden na de leeftijd van 4 jaar. Want soms duurt het tot een kind 4 jaar is voordat het lichaam de afweerstof IgA goed gemaakt heeft.

Er zijn grote verschillen tussen mensen met IgA-deficiëntie in welke kenmerken zij hebben en hoeveel last zij daarvan hebben.Er zijn ook mensen met IgA-deficiëntie die geen klachten hebben. Dan wordt het bijvoorbeeld toevallig ontdekt als iemand bloed-donor wil worden.   

IgA-deficiëntie kan ook een kenmerk zijn van een andere afweerstoornis. Iemand kan dan ook andere kenmerken hebben.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een dokter kan denken aan IgA-deficiëntie als iemand kenmerken heeft zoals die hier boven staan.

Met bloedonderzoek kan gekeken worden of iemand te weinig afweerstoffen heeft. Bij IgA-deficiëntie heeft iemand te weinig IgA .Het hangt af van de kenmerken die iemand heeft welke onderzoeken er nog meer gedaan kunnen worden.

Als iemand met IgA-deficiëntie ook kenmerken van coeliakie heeft, dan is de coeliakie moeilijker vast te stellen. Dan zijn daarvoor ook andere onderzoeken nodig.

Behandeling

IgA deficiëntie kan niet genezen.
          
Als iemand een infectie heeft, dan worden daar meestal medicijnen (antibiotica) voor gegeven. Soms krijgt iemand medicijnen om infecties te voorkomen. Als dat niet helpt tegen de infecties, dan krijgt iemand soms afweerstoffen via een infuus.

Welke inentingen iemand met IgA-deficiëntie wel en niet mag krijgen is soms ook anders dan normaal.

Sommige mensen met IgA-deficiëntie maken bepaalde stoffen aan waardoor zij ernstig ziek worden als ze bloedtransfusie of stoffen uit bloed krijgen. Voor die mensen is het belangrijk dat dokters dat weten. Je kunt dan bij je dokter vragen naar mogelijkheden voor medische informatiedragers. Medische informatiedragers zijn bijvoorbeeld een SOS-armband, SOS-ketting, de Witte Kruis Alarmpenning, of een Medisch ID op je mobiele telefoon.

Andere behandelingen en/of controle onderzoeken voor IgA-deficiëntie hangen af van de kenmerken of van andere ziekten die iemand heeft.

Vóórkomen

Hoe vaak IgA-deficiëntie precies voorkomt is niet bekend.

Erfelijkheid

IgA-deficiëntie is niet erfelijk als de oorzaak het gebruik van bepaalde medicijnen is.

IgA-deficiëntie die niet het gevolg is van bepaalde medicijnen komt wel vaker in families voor. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol. Het is nog niet goed bekend op welke manier dat precies is.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Selectieve IgA deficiëntieOmhoog