Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Overige zeldzame stollingsstoornissen

Bloedstollingsziekten zijn aandoeningen waarbij er iets mis is met het stollen van bloed. Als iemand een bloedstollingsziekte heeft, duurt het te lang voordat er een korstje op een wond komt. Ook kan gebeuren, dat er juist een korstje ontstaat zonder dat er een wond is. Er zijn dus veel bloedstollingsziekten.

Normaal komt er een korstje op een wond. Dat korstje is bloed dat gestold is, ofwel “hard geworden” is. Zo stopt het bloeden.

Maar bij de meeste bloedstollingsziekten stolt het bloed te weinig. De wond blijft dan te lang doorbloeden. Of iemand heeft spontane bloedingen. Omgekeerd kan het bloed ook teveel stollen. Hierdoor kunnen bloedvaten dicht gaan zitten. Daardoor kan trombose ontstaan.

Op onze website hebben we de volgende bloedstollingsziekten beschreven:

Ook trombotische trombocytopenische purpura is een bloedstollingsziekte waarbij zowel meer kans is op bloedingen, als op trombose.

Diagnose

Met bloedonderzoek kan een arts bepalen om welke bloedstollingsziekte het gaat.

Behandeling

De behandeling hangt af van de soort bloedstollingsziekte. Soms kunnen bepaalde medicijnen helpen.

Vóórkomen

Bij de informatie over de verschillende stollingsafwijkingen staat hoe vaak deze aandoening voorkomt (ze staan hierboven).

Erfelijkheid

Niet alle bloedstollingsziekten zijn erfelijk. Maar als dit wel zo is dan bepaalt de bloedstollingsziekte de manier van overerven.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Overige zeldzame stollingsstoornissenOmhoog