Overige zeldzame stollingsstoornissen
Bij bloedstollingsziektes duurt het te lang voordat er een korstje op een wond komt. Ook kan het gebeuren dat er juist een korstje ontstaat zonder dat er een wond is. Er zijn verschillende bloedstollingsziektes.
Normaal komt er een korstje op een wond. Dat korstje is bloed dat hard geworden is; het bloed is gestold. Zo stopt het bloeden.
Maar bij veel bloedstollingsziektes stolt het bloed niet genoeg. De wond blijft dan te lang bloeden. Of iemand krijgt een bloeding zonder dat daar een reden voor is.
Er zijn ook bloedstollingsziektes waarbij het bloed teveel kan stollen. Dan kunnen bloedvaten dicht gaan zitten. Daardoor kan trombose ontstaan.
Op deze website vind je informatie over de volgende bloedstollingsziekten:
- Afwijkingen in de bloedstolling met een grotere kans op trombose. Een voorbeeld daarvan is Factor V Leiden trombofilie.
- Afwijkingen in de bloedstolling met een grotere kans op bloedingen, zoals de ziekte van Von Willebrand, hemofilie, Factor XI deficiƫntie of immuun trombocytopenie (ITP)
Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een bloedstollingsziekte waarbij zowel meer kans is op bloedingen als op trombose.
Heb je een vraag? Mail ons.
Diagnose
Als artsen denken dat iemand misschien een bloedstollingsziekte heeft, kunnen ze onderzoek doen van het bloed. Dan kunnen ze misschien bepalen om welke bloedstollingsziekte het gaat.
Behandeling
De behandeling hangt af van de soort bloedstollingsziekte die iemand heeft. Soms kunnen medicijnen helpen.
Vóórkomen
Bij de informatie over de verschillende stollingsziektes staat hoe vaak ze voorkomen.
Erfelijkheid
Niet alle bloedstollingsziektes zijn erfelijk.
Bij de informatie over de verschillende stollingsziektes staat of ze erfelijk zijn.
Beschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.
Home>Aandoeningen>Overige zeldzame stollingsstoornissenOmhoog