Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Neuroblastoom

Een neuroblastoom is een aangeboren kanker die meestal in de bijnieren zit. Maar het kan ook ontstaan in bijvoorbeeld de buik, borstkas, hals of bekken.

Een neuroblastoom is kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel zit in het ruggenmerg en de bijnieren. Dit zenuwstelsel regelt onder andere de vertering van voedsel en de bloeddruk.

Het is nog niet precies bekend waarom een neuroblastoom ontstaat. Mogelijk gaat er tijdens de zwangerschap iets mis met de ontwikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel. Heel soms is de oorzaak van een neuroblastoom bekend. Dan gaat het om een afwijking in het erfelijk materiaal.

Bij neuroblastoom gaan sommige cellen in het onwillekeurige zenuwstelsel zich anders gedragen. Deze cellen kunnen niet meer stoppen met delen. Dan ontstaat een kwaadaardig gezwel (tumor). Een tumor kan de weefsels waar de tumor in groeit verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd gaan verspreiden door het lichaam. Dit wordt uitzaaien genoemd.

De klachten van een neuroblastoom beginnen bijna altijd voordat een kind 5 jaar oud is. Een kind met een neuroblastoom is soms erg moe. Ook pijn, geïrriteerd zijn, minder zin in eten, koorts, gewichtsverlies en diarree kunnen voorkomen.

Verdere klachten hangen af van de plek waar de neuroblastoom zit. Bij een neuroblastoom in de buik kan het kind een opgezettte buik hebben. Als het in de borstkas zit kunnen er problemen zijn met ademhalen en slikken. Bij een neuroblastoom in de hals gaan soms de oogleden hangen. Ook kunnen de pupillen van het kind klein zijn. Verder is de huid soms rood. Soms gaat het kind meer zweten.

Als er tumoren in de botten zitten, kan dat pijn doen. Een kind kan dan ook blauwe plekken en een bleke huid hebben. Sommige kinderen hebben donkere kringen om de ogen.

Bij een neuroblastoom in het ruggenmerg zit er vaak minder kracht en gevoel in de armen of benen.
Neuroblastomen kunnen ook hormonen afgeven. Hormonen zijn stoffen die allerlei dingen regelen in het lichaam. Dit kan klachten geven zoals een hoge bloeddruk, een snelle hartslag en zweten. Heel soms maken de ogen van het kind snelle bewegingen. Of zijn er samentrekkingen van de spieren.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Artsen kunnen denken dat een kind neuroblastoom heeft met de kenmerken die hier boven staan en urine- en bloedonderzoek. R├Ântgenonderzoek kan een neuroblastoom vaststellen.
Met weefselonderzoek en beenmergonderzoek kan een arts het type neuroblastoom vaststellen. Beenmerg zit in het midden van de botten.

Behandeling

De kans op genezing van een neuroblastoom hangt onder andere af van de soort tumor(en). De behandeling verschilt per persoon. Soms is een operatie genoeg; dan wordt de tumor weggehaald.

Vaak zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals medicijnen (chemotherapie) en verschillende soorten bestraling. Ook stamceltransplantatie wordt vaak toegepast.

Omdat neuroblastomen zeldzaam zijn vindt de behandeling ervan altijd plaats in gespecialiseerde kinderoncologische centra.
Meer informatie bij "Expertisecentra".

Vóórkomen

Neuroblastoom komt voor bij ongeveer 1 op de 100.000 kinderen. Elk jaar krijgen ongeveer 25 kinderen in Nederland de diagnose neuroblastoom.

Erfelijkheid

Neuroblastoom is bijna nooit erfelijk.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>NeuroblastoomOmhoog