Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Neuroblastoom

Een neuroblastoom is aangeboren kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel. Het onwillekeurige zenuwstelsel zit in het ruggenmerg en de bijnieren (organen bij de nieren). Dit zenuwstelsel regelt onder andere de spijsvertering en de bloeddruk. Heel soms is de oorzaak van een neuroblastoom bekend, dan gaat het om een verandering in het erfelijk materiaal.

Het is dus nog niet precies bekend hoe een neuroblastoom ontstaat. Waarschijnlijk gaat er tijdens de zwangerschap iets mis met de ontwikkeling van het onwillekeurige zenuwstelsel. Hierdoor kunnen sommige cellen in dit zenuwstelsel zich anders gaan gedragen.

Deze cellen groeien dan op een onbeheerste manier, waardoor een kwaadaardig gezwel (tumor) ontstaat. Een tumor kan de weefsels er om heen verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd gaan verspreiden door het lichaam. Dit wordt uitzaaien genoemd.

Een neuroblastoom begint meestal in de bijnieren. Maar het kan ook op een andere plek in het onwillekeurige zenuwstelsel ontstaan, zoals in de buik, de borstkas, de hals of het bekken.

Een kind met een neuroblastoom kan vermoeid zijn. Ook pijn, geïrriteerd zijn, minder zin in eten, koorts, gewichtsverlies en diarree kunnen voorkomen. Verder hangt het af van de plek van de neuroblastoom. Bij een neuroblastoom in de buik kan de buik opgezet zijn. Als het in de borstkas zit kunnen ademhalingsproblemen en slikproblemen ontstaan. Bij een tumor in de hals gaan soms de oogleden hangen, kunnen de pupillen klein zijn, de huid rood zijn en kan het kind meer gaan transpireren. Als er tumoren in de botten zitten, kan dat pijn doen. Ook komen blauwe plekken, een bleke huid en donkere kringen om de ogen voor. Als een neuroblastoom in het ruggenmerg zit, zit er in de armen of benen vaak minder kracht en kunnen ze gevoelloos zijn.

Neuroblastomen kunnen ook hormonen afgeven. Hormonen zijn stoffen die allerlei dingen regelen in het lichaam. Hierdoor kunnen er extra kenmerken zijn zoals een hoge bloeddruk, een snelle hartslag en transpireren. In zeldzame gevallen komen snelle oogbewegingen en samentrekkingen van de spieren voor.

Een neuroblastoom openbaart zich bijna altijd vóór het vijfde levensjaar.

Diagnose

Een neuroblastoom kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken en urine- en bloedonderzoek. Met röntgenonderzoek kan een neuroblastoom worden vastgesteld. Met weefselonderzoek en beenmergonderzoek kan een arts het type neuroblastoom vaststellen. Beenmerg zit in het midden van botten.

Behandeling

De kans op genezing van een neuroblastoom hangt onder andere af van de soort tumor(en). De behandeling verschilt per persoon. Soms is een operatie genoeg; daarmee wordt de tumor verwijderd.

Vaak zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals medicijnen (chemotherapie) en verschillende soorten bestraling. Ook stamceltransplantatie wordt vaak toegepast.

Omdat neuroblastomen zeldzaam zijn vindt de behandeling ervan altijd plaats in gespecialiseerde kinderoncologische centra. Meer informatie bij "Expertisecentra".

Vóórkomen

Neuroblastoom komt voor bij ongeveer 1 op de 100.000 kinderen. Elk jaar wordt bij ongeveer 25 kinderen in Nederland neuroblastoom vastgesteld.

Erfelijkheid

Neuroblastoom is bijna nooit erfelijk.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>NeuroblastoomOmhoog