Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van de hersenen en het ruggenmerg. Rond de zenuwen in je lichaam zit een beschermlaagje. Bij MS zitten in dit beschermlaagje meerdere harde plekken.

MS is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat bij MS de afweer van het lichaam het beschermlaagje rond de zenuwcellen aanvalt. Op die plekken kunnen ontstekingen ontstaan. Die plekken kunnen littekens (harde plekken) worden. Hierdoor kunnen de zenuwen beschadigen en minder goed hun werk doen.
Normaal valt de afweer alleen ziekteverwekkers (zoals bacteriƫn en virussen) aan. We weten niet waarom dit bij MS anders is.

Meestal beginnen de klachten van MS als iemand tussen de 20 en 40 jaar oud is. De klachten beginnen bijna nooit bij mensen die ouder of jonger zijn. Maar dat kan wel.
Welke klachten iemand krijgt, is van persoon tot persoon anders. Ook de ernst van de kenmerken is verschillend. Verder is het bij iedereen anders hoe de ziekte verloopt. Er zijn vier verschillende varianten van MS.

De meeste mensen met MS zijn een lange tijd erg moe. Iemand kan pijn in het gezicht hebben. Ook komt het regelmatig voor dat mensen last hebben van stijve spieren in de armen en benen, of dat er minder kracht in zit. Sommigen hebben moeite met lopen. Soms zijn er trillingen in de armen en/of benen. Ook kan het gevoel veranderen. Dan heeft iemand tintelingen in de armen en benen, of een branderig gevoel. Verder kunnen mensen soms moeite krijgen met praten. Soms krijgt iemand met MS problemen met concentreren. Sommige mensen krijgen moeite met het organiseren van zaken. Ook kunnen mensen soms dubbel zien of wazig zien. Soms kan iemand plas of poep niet meer goed ophouden.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken aan MS als iemand klachten heeft zoals die hier boven staan. Dokters kunnen bepalen of iemand de aandoening heeft met  onderzoek van de hersenen, het ruggenmerg en de ogen.

Behandeling

Je kunt niet genezen van multiple sclerose. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. Sommige klachten kunnen met medicijnen minder worden. Een fysiotherapeut kan helpen bij problemen met de spieren. Een logopedist kan helpen bij problemen met praten. En een ergotherapeut kan adviezen geven over hoe iemand de dagelijkse dingen het beste kan blijven doen.

Vóórkomen

In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met multiple sclerose. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Erfelijkheid

Dat is niet bekend. Dit komt omdat we niet weten wat de oorzaak van MS is.
Wel is het zo dat als iemand MS heeft, zijn of haar kind een kleine kans heeft om het ook te krijgen.
Ook broers of zussen van iemand met MS hebben meer kans het te krijgen.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Multiple scleroseOmhoog