Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Joubert syndroom

Het syndroom van Joubert is een erfelijke aandoening van de kleine hersenen. Een deel van de kleine hersenen heeft zich niet goed ontwikkeld of is er helemaal niet. De kleine hersenen zijn belangrijk bij het maken van bewegingen. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Het Joubert syndroom hoort bij de groep van erfelijke trilhaarziekten. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Niet iedereen heeft alle kenmerken en de ernst van de klachten kan bij iedereen anders zijn. Ook bij verschillende mensen in dezelfde familie.

Kinderen met het Joubert syndroom voelen meestal slap aan. Baby’s hebben vaak moeite met drinken en leren bewegen. Ze doen er langer over om te leren kruipen en lopen. De meeste kinderen met Joubert syndroom hebben een milde tot ernstige verstandelijke beperking.

Kinderen met Joubert syndroom hebben vaak een breed voorhoofd en hun ogen kunnen wijder uit elkaar staan. Hun oren kunnen wat lager aan hun hoofd vast zitten en hun mond kan de vorm van een driehoek hebben. Deze kinderen kunnen soms onregelmatig ademen (te snel of te langzaam). Soms hebben ze trillende ogen (nystagmus) of zien ze minder goed. Verder is er bij sommige kinderen iets aan de hand met de nieren en/of de lever. Of hebben ze extra vingers of tenen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters weten dat iemand Joubert syndroom heeft als hij of zij de kenmerken heeft zoals die hier boven staan en door MRI-onderzoek van de hersenen. Soms doen ze ook DNA-onderzoek.

Behandeling

Joubert syndroom gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de klachten minder te maken. De fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk bewegen. Als het kind moeite heeft met eten, kan het voeding krijgen met een sonde. Dat is een slangetje door de neus of door de buikwand naar de maag.

Vóórkomen

Ongeveer 8 tot 10 op de 800.000 mensen heeft Joubert syndroom.

Erfelijkheid

Joubert syndroom is erfelijk. In de meeste gevallen moet je om deze ziekte te krijgen van allebei je ouders het foutje in het gen erven. Dit heet autosomaal recessieve overerving. Bij heel weinig mensen is de ziekte op een X-gebonden recessieve manier erfelijk. En soms krijg je de ziekte als er een foutje zit in twee verschillende genen. Dat heet digenetische overerving.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Joubert syndroomOmhoog