Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Glycogeenstapelingsziekte 0

Glycogeenstapelingsziektes is een groep van stofwisselingsziektes

Iedere glycogeenstapelingsziekte heeft een typenummer. Deze tekst gaat over type nul.

Er zijn twee vormen van glycogeenstapelingsziekte type 0: één vorm heeft invloed op de spieren (de spiervorm) en de andere vorm heeft invloed op de lever (levervorm). De oorzaak van beide vormen is een fout in een gen. Daardoor kan het lichaam van glucose niet goed de stof glycogeen maken.

De klachten van kinderen met de spiervorm beginnen vaak op kinderleeftijd. Ze hebben vaak spierpijn of minder kracht in de spieren. Ze kunnen flauwvallen als ze zich een beetje inspannen, zoals bij traplopen. Dan kan iemand een paar uur buiten bewustzijn zijn. Bij mensen met glycogeenstapelingsziekte 0 werkt het hart minder goed. Vooral als ze zich inspannen, hebben ze meer kans op een hartaanval of om plotseling te overlijden. Sommige mensen hebben lange QT syndroom

De klachten van iemand met de levervorm beginnen vaak op jonge kinderleeftijd. Wanneer ze een tijdje niet eten, krijgen ze te weinig suiker in hun bloed. Hierdoor kunnen ze weinig energie hebben, bleek zien en misselijk worden. Dit kan bijvoorbeeld beginnen als baby’s ’s nachts geen voeding meer krijgen. Op het moment dat iemand weer eet, wordt de hoeveelheid suiker in het bloed weer normaal of hoog. De klachten die iemand met deze vorm kan hebben verschillen per persoon. Iemand kan milde klachten hebben of er jarenlang geen last van hebben. Maar de klachten kunnen ook ernstiger zijn. Dan ontwikkelt iemand zich niet goed of heeft problemen met de groei.
 
Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken aan glycogeenstapelingsziekte type 0 als een kind de kenmerken heeft zoals die hierboven staan, en met onderzoek van het bloed en/of de plas.
Dokters kunnen de aandoening vaststellen door een biopt van de lever te onderzoeken en door DNA-onderzoek te doen.

Behandeling

Glycogeenstapelingsziekte type 0 gaat niet over. Mensen met de aandoening moeten regelmatig eten, zodat er genoeg suiker in hun bloed zit.

Vóórkomen

Het is niet precies bekend hoeveel mensen glycogeenstapelingsziekte type 0 hebben. Over de hele wereld weten we dat er ongeveer 10 mensen zijn die spiervorm van glycogeenstapelingsziekte type 0 hebben, en 30 met de levervorm.

Erfelijkheid

Ja, glycogeenstapelingsziekte type 0 is autosomaal recessief erfelijk. Dit betekent dat iemand de aandoening kan krijgen als hij of zij van beide ouders de fout in het gen erft. 

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Glycogeenstapelingsziekte 0Omhoog