Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie is een soort dementie. De eerste kenmerken beginnen meestal als iemand tussen de 50 en 60 jaar oud is. De klachten verschillen van persoon tot persoon.

Bij frontotemporale dementie beschadigen de voorste delen van de hersenen. Iemand met frontotemporale dementie kan zich anders gaan gedragen en een andere persoonlijkheid krijgen. Vergeetachtigheid is niet altijd een eerste kenmerk, zoals dat bij andere vormen van dementie wel zo kan zijn.
Iemand met frontotemporale dementie gaat zich bijvoorbeeld ongepast gedragen. Andere mensen worden ongeremd. Sommigen willen altijd dingen steeds op dezelfde manier doen. Anderen krijgen minder interesse in dingen die ze eerder belangrijk vonden. Soms kan iemand zich minder goed inleven in de gevoelens van andere mensen. Ook ontstaan er problemen met praten, schrijven en het begrijpen van dingen. Verder kan iemand moeilijker gaan bewegen;  iemand kan vaker vallen en slechter gaan lopen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Artsen kunnen vermoeden dat iemand frontotemporale dementie heeft als die persoon de kenmerken heeft zoals die hier boven staan.
Artsen kunnen vaststellen dat iemand frontotemporale dementie heeft met lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloed, onderzoek van het geheugen, de aandacht en de taal. En met onderzoek van de hersenen. Soms wordt een ruggenmergpunctie gedaan. Genetisch onderzoek is soms mogelijk.

Behandeling

Frontotemporale dementie kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken. Soms krijgt iemand bijvoorbeeld medicijnen. Ook kan het helpen om dagelijkse dingen in een vaste volgorde en op een vaste manier te doen.

Vóórkomen

We weten niet hoeveel mensen frontotemporale dementie hebben. Mogelijk gaat het om ongeveer 4 tot 15 op de 100.000 mensen onder de 65 jaar.

Erfelijkheid

Als duidelijk is welke verandering in het erfelijke materiaal de oorzaak is van de ziekte in de familie, is die verandering autosomaal dominant erfelijk.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Frontotemporale dementieOmhoog