Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Epidermolysis Bullosa

Epidermolysis bullosa (EB) is een groep erfelijke huidaandoeningen. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Onze huid bestaat uit verschillende lagen. Normaal zijn de huidlagen stevig aan elkaar gehecht. Maar bij EB hechten de huidlagen minder goed aan elkaar, waardoor de huidlagen makkelijk los laten.

De huid van mensen met EB is teer. Daarom beschadigt deze snel. De belangrijkste kenmerken van EB zijn blaren en wonden op de huid. Het hangt van de vorm van epidermolysis bullosa af waar de blaren zitten. Soms ontstaan ze op alleen de handen en voeten. Maar mensen met EB kunnen ook over het hele lichaam en bijvoorbeeld in de mond en slokdarm blaren krijgen. Als er ook blaren in de mond, keel, slokdarm en luchtpijp zitten, kan dit problemen met eten en ademen geven.

Als iemand met EB veel blaren en wonden heeft, kan dit leiden tot uitdroging. Dan gaat veel vocht verloren door de huid. Ook kunnen ontstekingen ontstaan, omdat de huid open is. Bij sommige vormen van EB kan iemand littekenweefsel krijgen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld de vingers en tenen vergroeien.

Er zijn veel verschillende vormen van epidermolysis bullosa. De kenmerken verschillen per vorm en per persoon.

Diagnose

De diagnose kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden bevestigd door stukjes huid te onderzoeken. Genetisch onderzoek is mogelijk.

Bij sommige vormen van epidermolysis bullosa kan tijdens de zwangerschap met prenataal onderzoek worden gekeken of het ongeboren kind de aandoening heeft.

Behandeling

Epidermolysis bullosa kan niet genezen. De behandeling richt zich op het zo goed mogelijk verzorgen van de wonden. De verzorging kan bij sommige vormen van EB veel tijd kosten en pijnlijk zijn.

Vóórkomen

In Nederland komt epidermolysis bullosa bij ongeveer 725 mensen voor. Er worden jaarlijks ongeveer 20 kinderen met EB geboren.

Erfelijkheid

Epidermolysis bullosa is erfelijk. Het hangt van de vorm van EB af of de aandoening autosomaal dominant of autosomaal recessief overerft. Soms is iemand de eerste en enige in een familie met EB. Dan komt het door een nieuwe verandering in het erfelijke materiaal.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Epidermolysis BullosaOmhoog