Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Constitutioneel eczeem

Bij constitutioneel eczeem heb je een rode, dikke en droge huid die jeukt. Bij eczeem is de huid voor langere tijd ontstoken. Het is niet besmettelijk. Het begint meestal op de baby- of kinderleeftijd. Maar soms begint het ook later tijdens het leven.

Bij de meeste baby’s begint eczeem in het gezicht. Ook kunnen ze eczeem hebben op de ellebogen, de knieën en het bovenlichaam. Vanaf de kinderleeftijd kan iemand plekken met eczeem krijgen in de elleboogplooien, polsen, knieholten, nek, enkels en/of rond de ogen.

Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel last iemand heeft van eczeem. En voor hoe lange tijd. De kenmerken kunnen soms minder of meer worden. Soms gaat het beter als iemand ouder wordt. Bij sommige mensen komt het eczeem dan niet meer terug.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan eczeem vaststellen als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan.

Behandeling

Artsen behandelen constitutioneel eczeem met zalf en medicijnen. Ook kan het helpen om dingen te voorkomen die het eczeem erger maken, zoals zorgen dat de huid niet uitdroog en niet krabben.

Er is ook een behandeling met ultraviolet licht in een zonnebank of lichtcabine. Bij die behandeling gebeurt de begeleiding door een arts.

Meer informatie over de behandeling van eczeem op de website van de VMCE.

Vóórkomen

Ongeveer 1 op 40 Nederlanders heeft constitutioneel eczeem.

Erfelijkheid

Constitutioneel eczeem ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg, samen met bepaalde omgevingsfactoren. Dit heet multifactoriële overerving.

Van sommige factoren weten we dat ze er een rol bij spelen. Maar nog niet alles is duidelijk. Meestal kan iemand er niks aan doen dat hij of zij eczeem krijgt.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Constitutioneel eczeemOmhoog