Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een langdurige ontsteking van de huid. Het is niet besmettelijk. Bij constitutioneel eczeem heb je een rode, gezwollen en droge huid en jeuk. Het begint meestal bij baby’s of kinderen. Maar soms begint het ook bij oudere mensen. 

Bij de meeste baby’s begint eczeem in het gezicht. Ook kan het zitten op de ellebogen en knieën. Vanaf de kinderleeftijd zit eczeem vaak in de elleboogplooien, polsen, knieholten, nek, enkels en/of rond de ogen.

Er zijn meerdere oorzaken voor constitutioneel eczeem. Iemand kan er erfelijke aanleg voor hebben. Maar ook warmte, stress, infecties of allergieën kunnen van invloed zijn. Hoe het precies ontstaat, is niet bekend.

Hoe erg en hoe lang iemand eczeem heeft, verschilt per persoon. De kenmerken kunnen soms minder of ernstiger worden. Soms verbeteren de kenmerken op latere leeftijd. Bij sommige mensen komt het eczeem dan zelfs niet meer terug.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan constitutioneel eczeem vermoeden als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Het is nog niet mogelijk om met een bloedtest constitutioneel eczeem vast te stellen.

Behandeling

Artsen behandelen constitutioneel eczeem met zalf en medicijnen. Ook kan het helpen om zaken te vermijden die het eczeem erger maken.
Er is ook een behandeling met ultraviolet licht in een zonnebank of lichtcabine. Die behandeling wordt door een huidarts (dermatoloog) begeleidt.

Vóórkomen

Ongeveer 1 op 40 Nederlanders heeft constitutioneel eczeem.

Erfelijkheid

Constitutioneel eczeem erft waarschijnlijk multifactorieel over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Constitutioneel eczeemOmhoog