Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een ziekte waarbij de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken zijn. Vaak is eerst de endeldarm ontstoken en later ook de dikke darm. De oorzaak is nog niet bekend.

Kenmerken van colitis ulcerosa kunnen zijn:

 • Dunne poep met bloed en/of slijm
 • Je denkt dat je moet poepen, maar het lukt niet
 • Vaak moeten poepen, vaak ook in de nacht
 • Buikpijn en/of een opgezette buik
 • Jezelf ziek en/of erg moe voelen
 • Gewichtsverlies
 • Koorts
 • Ontstekingen in het oog (zoals (epi)scleritis of uveïtis)
 • Pijn in gewrichten. Bijvoorbeeld door axiale SpA
 • Pijnlijke rode bulten, meestal op de voorkant van de benen (erythema nodosum) en diepe en soms pijnlijke wonden, vooral op de onderbenen (pyoderma gangrenosum)
 • Primaire scleroserende cholangitis. Een ziekte van de galwegen en lever.

Meestal krijgt iemand klachten tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar, of tussen de 50 en 70 jaar. Vaak zijn er periodes waarin iemand meer of juist minder klachten heeft.

Colitis ulcerosa hoort samen met de ziekte van Crohn bij de inflammatoire darmziekten (IBD). Bij die ziekten hebben mensen ontstekingen in het maagdarmkanaal. Het verschilt per ziekte waar de ontstekingen zitten en hoe uitgebreid ze zijn. Er kan wel overlap zijn. Dan is niet altijd meteen duidelijk welke van de ziekten iemand precies heeft.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een dokter kan denken aan colitis ulcerosa als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Vaak worden er daarna verschillende soorten onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, onderzoek van de poep en een onderzoek van de darm (coloscopie). Met de uitslagen van al die onderzoeken kan de ziekte vastgesteld worden.

Behandeling

Meestal kan colitis ulcerosa niet genezen. De behandeling hangt onder andere af van de plek waar de ontsteking in de darm zit en hoe uitgebreid die is. Meestal krijgt iemand medicijnen, vaak in de vorm van (zet)pillen. Soms krijgt iemand in het ziekenhuis medicijnen via een infuus. Ook kan een operatie nodig zijn.

Vóórkomen

Ieder jaar krijgen ongeveer 9 tot 20 van de 100.000 mensen colitis ulcerosa. Het komt vaker voor bij mensen die in het noorden van Europa en Amerika wonen.

Erfelijkheid

Waarschijnlijk is colitis ulcerosa een multifactoriële ziekte. Bij zo’n ziekte zijn er veranderingen in genen en omgevingsfactoren die een rol spelen. Zulke ziekten komen ook vaker in families voor. Het is nog niet duidelijk hoe verschillende factoren samen ervoor zorgen dat iemand colitis ulcerosa krijgt.

Iemand kan wel een erfelijke aanleg voor colitis ulcerosa hebben. Dan gaat het vaak om bepaalde veranderingen in genen die een rol spelen in hoe het afweersysteem werkt.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Colitis ulcerosaOmhoog