Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Colitis ulcerosa

Mensen  met colitis ulcerosa hebben een langdurige ontsteking die begint in de endeldarm. De ontsteking kan verder gaan in de dikke darm. De oorzaak is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg en omgevingsfactoren een rol..

Iemand met colitis ulcerosa heeft soms diarree en bloed in de ontlasting. Ook kan iemand buikpijn hebben en erg moe zijn. Verder kan iemand koorts hebben. Sommige mensen krijgen bloedarmoede. Kinderen met colitis ulcerosa groeien soms langzamer.

Bij colitis ulcerosa kunnen de klachten zonder duidelijke reden minder of juist erger worden.
Sommige mensen  hebben ook ontstekingen buiten de dikke darm.. Het gaat dan om ontstekingen van bijvoorbeeld de ogen, de huid, de gewrichten of de lever.

Colitis ulcerosa begint meestal op tiener- of volwassen leeftijd. Maar soms ook eerder of later. De klachten verschillen per persoon.

Colitis ulcerosa is  een auto-immuunziekte. Bij auto-immuunziekten is  iets aan de hand met de afweer van het lichaam. De afweer moet  het lichaam tegen ziekteverwekkers beschermen. Maar bij een auto-immuunziekte gaat de afweer ook gezonde delen van het eigen lichaam aanvallen. Dit verklaart misschien de ontsteking aan de darmen.

Colitis ulcerosa lijkt op de ziekte van Crohn.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Artsen kunnen denken dat iemand colitis ulcerosa heeft als hij of zij de kenmerken heeft die hier boven staan.
Er wordt dan lichamelijk onderzoek gedaan en ook het bloed, de ontlasting en stukjes darmweefsel (biopt) worden onderzocht.
Artsen stellen deze aandoening meestal vast met een endoscopie van de darm.

Behandeling

Colitis ulcerosa is niet te genezen. De behandeling verschilt per persoon.en is er op gericht om de klachten te verminderen.
De ontstekingen kunnen met medicijnen behandeld worden. Soms kan advies over leefstijl helpen. Bij sommige mensen met colitis ulcerosa is een darmoperatie mogelijk.

Vóórkomen

In Nederland hebben iets meer dan 40.000 mensen colitis ulcerosa.

Erfelijkheid

Colitis ulcerosa wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg.
De ziekte is daarom mogelijk multifactorieel erfelijk.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Colitis ulcerosaOmhoog