Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een vorm van reuma. Bij de ziekte van Bechterew kunnen vooral de gewrichten in de wervelkolom ontstoken raken. Dit kan rugpijn en stijfheid veroorzaken. Door te bewegen kunnen de pijn en stijfheid minder worden. 

De ruggenwervels kunnen aan elkaar vast gaan zitten. Dan kunnen mensen met de ziekte van Bechterew de rug vaak minder goed bewegen. Later kunnen ook de gewrichten tussen de wervelkolom en de ribben ontstoken raken. Hierdoor kunnen mensen minder goed diep inademen. 

Ook andere gewrichten kunnen ontstekingen krijgen. Bijvoorbeeld de schouders, heupen en soms de knieƫn. Ook zijn er soms ontstekingen van de ogen.

De ziekte van Bechterew begint meestal op jong-volwassen leeftijd. De ernst van de klachten kan verschillen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan vaststellen dat iemand de ziekte van Bechterew heeft  als die persoon de klachten heeft zoals die hier boven staan  Vaak wordt er ook het bloed onderzocht.

Behandeling

De ziekte van Bechterew kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen. Ook kan iemand oefeningen bij een fysiotherapeut doen.

Vóórkomen

De ziekte van Bechterew komt bij ongeveer 2 op de 1.000 mensen voor.

Erfelijkheid

Het is niet precies bekend wat de oorzaak van de ziekte van Bechterew is. Mogelijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van de ziekte van Bechterew. Dit noemen we multifactoriƫle overerving.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Ziekte van BechterewOmhoog