Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Ziekte van Addison

Het buitenste deel van de bijnieren maakt bijnierschorshormonen. Als de bijnieren beschadigd zijn, maakt het lichaam te weinig bijnierschorshormonen. Dit heet primaire bijnierschorsinsufficiëntie. Bijnieren kunnen beschadigen door een ontsteking. Meestal komt die ontsteking door een auto-immuun ziekte. Bij primaire bijnierschorsinsufficiëntie valt de afweer de cellen van de bijnieren aan. We weten nog niet waarom dit gebeurt.

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie door een auto-immuun ziekte noemen we ook wel de ziekte van Addison. Soms wordt primaire bijnierschorsinsufficiëntie veroorzaakt door een erfelijke ziekte.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn van primaire bijnierschorsinsufficiëntie.

Iemand met primaire bijnierschorsinsufficiëntie heeft meestal last van de volgende klachten:

 • Moe en weinig energie
 • Misselijk en overgeven
 • Minder zin in eten
 • Afvallen
 • Lage bloeddruk
 • Grote behoefte aan zout eten
 • Huid en/of tandvlees is donkerder
 • Pijn in spieren en gewrichten
 • Somber
 • Problemen met concentreren, aandacht en onthouden
 • Soms minder oksel- en schaamhaar bij vrouwen

Soms krijgt iemand met primaire bijnierschorsinsufficientie een ernstige ontsteking in de bijnieren. Dit wordt een bijniercrisis genoemd. Dan kunnen de klachten die hier boven staan heftig zijn. Iemand kan erg in de war zijn of in shock of in coma raken. Als niet op tijd wordt ingegrepen, kan zo'n crisis dodelijk zijn. Een bijniercrisis kan ontstaan door koorts, een ontsteking of door ernstige vermoeidheid of stress.

Naast primaire bijnierschorsinsufficiëntie, zijn er nog twee andere vormen: secundaire bijnierschorsinsufficiëntie en steroïd geïnduceerde bijnierschorsinsufficiëntie.

Gedeeltes uit deze tekst zijn overgenomen van BijnierNET.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken aan primaire bijnierschorsinsufficiëntie als iemand de kenmerken heeft die hier boven staan. Om het zeker te weten is onderzoek nodig. Dokters kunnen hiervoor bloedonderzoek of ander onderzoek doen. Kijk op Bijniernet bij Onderzoeken.

Behandeling

Dokters kunnen primaire bijnierschorsinsufficiëntie behandelen met medicijnen waar hormonen in zitten. Verder zijn er regelmatig controles door de internist-endocrinoloog. Kijk op Bijniernet bij Behandeling.

Vóórkomen

We weten niet hoeveel mensen in Nederland primaire bijnierschorsinsufficiëntie hebben. Dokters denken dat ongeveer 1600 tot 2400 mensen in Nederland deze aandoening hebben.

Erfelijkheid

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie krijg je waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke aanleg, samen met hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt. Dat heet multifactoriële overerving.

Soms is de oorzaak van primaire bijnierschorsinsufficiëntie een erfelijke ziekte.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Ziekte van AddisonOmhoog