Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Veneuze malformatie

Een veneuze malformatie is een aangeboren afwijking van de aders (de venen). De aders zijn anders dan normale aders en bevatten bijvoorbeeld minder spiercellen. Ze voeren dus geen bloed af, wat eigenlijk hun functie is. Daarom zien ze er soms uit als spataders. Een veneuze malformatie kan overal in de huid of in het lichaam voorkomen. Meestal is een veneuze malformatie blauw. Een veneuze malformatie voelt zacht aan en soms kan deze worden leeggedrukt. Het is vooralsnog onduidelijk waarom een veneuze malformatie precies ontstaat. Meestal geeft zo een afwijking cosmetische problemen, soms pijn. Er kunnen echter ook functionele problemen zijn, zoals bij een grote afwijking op de lip. Belangrijk is het verschil met het infantiele hemangioom. Veneuze malformaties zijn afwijkingen van de aders en bestaan vanaf de geboorte. Veneuze malformaties groeien mee met het kind en gaan niet vanzelf weg (hemangiomen ontstaan bijna altijd na de geboorte, groeien daarna heel snel; ze kunnen heel groot worden en gaan daarna meestal vanzelf weg).

Diagnose

Meestal kan de diagnose al worden gesteld aan de hand van het verhaal en uiterlijk van de afwijking. Als de arts niet zeker is kan hij nog een echo laten maken, of eventueel een CT-scan.

Behandeling

Als behandeling nodig is, wordt er meestal behandeld met sclerotherapie. Hierbij wordt door een interventieradioloog iets in het bloedvat gespoten dat voor een chemische reactie zorgt waardoor de wanden van het bloedvat daar aan elkaar gaan plakken. Hierdoor wordt de plek onzichtbaar. Eventueel is ook behandeling mogelijk met chirurgie of laser. Een afwijking die aan de benen zit kan ook bijvoorbeeld worden behandeld met steunkousen.

>>Veneuze malformatieOmhoog