Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Schizofrenie

Schizofrenie is een psychische ziekte. Het begint meestal als iemand net volwassen is. De mate waarin iemand het heeft verschilt per persoon. Waarschijnlijk spelen erfelijke aanleg en factoren uit de omgeving een rol bij het ontstaan van schizofrenie.

Iemand met schizofrenie heeft een ander contact met de werkelijkheid. Bijvoorbeeld door waanbeelden. Dan weet iemand zeker dat een verzonnen situatie of persoon echt bestaat. Ook kan iemand met schizofrenie dingen zien, horen, ruiken of voelen die er in werkelijkheid niet zijn.

Verder hebben mensen met schizofrenie soms minder energie en vlakke gevoelens. Vaak is er minder aandrang om iets te ondernemen. Daarnaast kan iemand chaotisch gedrag hebben of kan concentreren moeilijk zijn. Omgaan met anderen wordt vaak lastig.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Schizofrenie kan worden vermoed met de kenmerken die hierboven staan. De diagnose kan worden gesteld door een psychiater.

Behandeling

De behandeling van schizofrenie is gericht op het verminderen van de kenmerken. Medicijnen en psychologische behandelingen kunnen hierbij helpen.

Vóórkomen

Over de hele wereld heeft ongeveer 1 op de 100 mensen (1%) schizofrenie.

Erfelijkheid

Bij schizofrenie spelen zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol. Dat betekent dat de aandoening waarschijnlijk multifactorieel overerft. 

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>SchizofrenieOmhoog