Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Pierre Robin syndroom

Een kind met Pierre Robin sequentie heeft vaak een te kleine kaak, een tong die naar achteren zit en een schisis. Pierre Robin sequentie is aangeboren. De kenmerken verschillen per kind.

Na de geboorte heeft het kind moeite met zuigen, slikken en ademhalen. Ook kunnen er oor- en spraakproblemen zijn. Maar als de klachten goed behandeld worden zijn er meestal geen beperkingen.

Pierre Robin sequentie ontstaat in het begin van de zwangerschap. Mogelijk gebeurt dan het volgende: de onderkaak groeit niet goed, door bijvoorbeeld te weinig vruchtwater. Omdat de onderkaak te klein is, komt de tong boven in de mond te liggen. Daardoor is er voor het verhemelte niet genoeg ruimte om dicht te gaan. Zo kan een schisis ontstaan. Later zakt de tong dan achter de keel in, omdat er te weinig plaats is, door de te kleine kaak.

De Pierre Robin sequentie is echter vaak onderdeel van een andere aandoening. Die aandoening kan wel beperkingen geven.
Aandoeningen waar Pierre Robin bij voor kan komen zijn onder andere het Stickler syndroom, CCMS, Treacher Collins en OPD.

Heb je een vraag? Mail ons.

 

Diagnose

Een Pierre Robin sequentie kan worden vastgesteld als een kind kenmerken heeft die hierboven staan. Ook onderzoekt een arts of er misschien ook een andere aandoening is.

Behandeling

De Pierre Robin sequentie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Voor de ademhaling is het soms nodig om een buisje door de neus of mond in de luchtpijp te zetten. Voor het zuigen kunnen speciale spenen helpen. Verder kan voor de schisis een operatie gedaan worden. Een keel-, neus- en oorarts kan begeleiden bij oorproblemen. Een logopedist kan helpen bij het praten. 

Vóórkomen

Naar schatting worden 1 op de 8500 tot 1 op de 14.000 baby’s met Pierre Robin sequentie geboren. Bij jongens evenveel als bij meisjes.

Erfelijkheid

Het gen voor de Pierre Robin sequentie is nog niet gevonden. Je kunt daarom niet tijdens de zwangerschap genetisch laten testen of je kind de Pierre Robin sequentie heeft. Mogelijk is op de 20-weken echo wel te zien of je kind de kenmerken van een Pierre Robin sequentie heeft

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Pierre Robin syndroomOmhoog