Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Myasthenia gravis

Myasthenia gravis (MG) is een spierziekte. Om te kunnen bewegen worden er prikkels vanuit onze hersenen doorgegeven aan de spieren. Maar bij MG gebeurt dat doorgeven niet goed. Daardoor worden de spieren bij MG zwak. De kenmerken verschillen per persoon.

Op de spieren zitten een soort ontvangers (receptoren). Deze geven de prikkels vanuit de hersenen door aan de spieren. Maar bij myasthenia gravis zijn deze ontvangers geblokkeerd of beschadigd. Dit komt doordat de eigen afweer de ontvangers aanvalt.

Normaal valt onze afweer alleen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen, aan. Dit gebeurt met stoffen die we antistoffen noemen. Aandoeningen waarbij de afweer (delen van) het eigen lichaam met antistoffen aanvalt, zoals myasthenia gravis, zijn auto-immuun ziekten.

Myasthenia gravis kan op elke leeftijd beginnen. Meestal worden eerst de spieren van de oogleden, het gezicht en de nek zwakker. Ook ontstaat vaak spierzwakte in de armen en benen. Daarnaast kunnen ademhalingsproblemen ontstaan.

Heel weinig kinderen hebben kenmerken die lijken op myasthenia gravis, maar bij hen gaat het om een andere, erfelijke aandoening: congenitale myasthenie. 

Diagnose

Myasthenia gravis kan worden vastgesteld met de kenmerken die hierboven staan, samen met onderzoek van de zenuwen, spieren en bloed.

Behandeling

Myasthenia gravis kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Bepaalde medicijnen kunnen helpen.

Soms kan het verwijderen van de thymus (zwezerik) uitkomst bieden als iemand op jonge leeftijd myasthenia gravis heeft. De thymus is een orgaan dat een rol speelt bij de afweer.

Soms kunnen de antistoffen die myasthenias gravis veroorzaken uit het bloed gehaald worden. Deze behandeling moet herhaald worden, omdat er steeds opnieuw antistoffen gemaakt worden.

Vóórkomen

Ongeveer 2 op de 10.000 mensen heeft myasthenia gravis.

Erfelijkheid

Meestal heeft maar één persoon in een familie myasthenia gravis. Maar soms komt het vaker voor in een familie. 

Myasthenia gravis erft zeer waarschijnlijk multifactoriëel over. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Welke erfelijke aanleg precies een rol speelt is nog niet goed bekend en daarom is er nu geen DNA test om te bepalen of je een grotere kans hebt om myastenia gravis te krijgen.

Heel weinig kinderen hebben kenmerken die lijken op myasthenia gravis, maar bij hen gaat het om een andere, erfelijke aandoening: congenitale myasthenie. 

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Myasthenia gravisOmhoog