Multisysteematrofie
Multipele systeem atrofie (MSA) is een hersenziekte waarbij de hersenen beschadigd raken. Daar zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken voor. Hoe het precies zit, weten we niet. Maar we denken sommige mensen misschien MSA krijgen door erfelijk aanleg samen met hoe ze leven en wat ze hebben meegemaakt.
De klachten kunnen bij iedereen anders zijn. Ook de ernst van de klachten kan bij iedereen verschillend zijn.
De klachten beginnen meestal als iemand rond de 55 jaar is. Door de schade aan de hersenen ontstaan problemen met een deel van het zenuwstelsel. Dit heet het autonome zenuwstelsel en het regelt dingen zoals ademhalen, zweten, de bloeddruk en de vertering van het eten. Iemand met MSA kan daarom bijvoorbeeld een lage bloeddruk krijgen als hij of zij uit een stoel opstaat of uit bed komt. Ook kan iemand klachten met plassen krijgen.
Er zijn 2 vormen van multipele systeem atrofie: MSA-p en MSA-c.
Bij MSA-p kan iemand de klachten krijgen die hier boven staan, samen met klachten die lijken op de ziekte van Parkinson. Zo kan iemand trager en schokkerig gaan bewegen en gaan trillen. Ze kunnen stijve spieren krijgen. En vaak kan iemand niet meer goed het lichaam rechtop houden.
Bij MSA-c heeft iemand de problemen die ontstaan omdat een deel van het zenuwstelsel minder goed werkt en moeite met het bewaren van het evenwicht. Ook kan het lastig worden om soepel te bewegen. Mensen met MSA-c kunnen ook moeite krijgen met praten. Verder kunnen mensen met MSA-c als ze de ziekte wat langer hebben bij het opzij kijken last krijgen van nystagmus (wiebelogen).
De klachten van MSA worden in de loop van de tijd steeds erger.
De meeste mensen overlijden tussen de 5 en 9 jaar nadat ze MSA kregen.
MSA kan lijken op de ziekte van Parkinson, maar MSA is een andere ziekte.
Heb je een vraag? Mail ons.
Diagnose
Behandeling
Vóórkomen
Erfelijkheid
Beschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.
Home>Aandoeningen>MultisysteematrofieOmhoog