Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

MODY-type diabetes

MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young) is een erfelijke vorm van suikerziekte. Als de hoeveelheid suiker in ons bloed stijgt (zoals bij het eten), moet de alvleesklier insuline afgeven. Maar bij MODY reageert de alvleesklier niet genoeg. Daardoor geeft de alvleesklier te weinig insuline af. Insuline is een hormoon. Het zorgt ervoor dat glucose (suiker) in onze cellen wordt opgenomen. Glucose is brandstof voor ons lichaam.

MODY begint meestal tussen de 10 en 25 jaar. Maar MODY wordt soms pas later ontdekt, bijvoorbeeld tussen de 40 en 45 jaar.

MODY kan lijken op diabetes mellitus type 1 of type 2, maar het is een andere ziekte, met een andere behandeling. Er zijn meer dan 15 verschillende typen MODY bekend. Er zijn bijvoorbeeld typen MODY waarbij, naast suikerziekte, ook andere problemen zijn, zoals cysten in de nier, of afwijkingen aan de geslachtsdelen en/of urinewegen. Je kunt op onze website teksten vinden over MODY 1, MODY 2, MODY 3 en MODY 5.

De kenmerken van MODY kunnen per persoon verschillen, ook binnen 1 familie.

Redenen om aan MODY te denken:

  • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25 EN
  • Als er als er meerdere personen in je familie diabetes hebben en de diabetes binnen je familie in meerdere generaties voor komt EN
  • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
  • Als er geen auto-antistoffen die passen bij diabetes mellitus type 1 zijn (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt).
     

Daarnaast zijn er andere kenmerken die kunnen voorkomen bij MODY:

  • Iemand reageert zeer goed op sulfonylureumderivaten (medicijnen die zorgen ervoor dat de alvleesklier meer insuline afgeeft) en heeft redelijk snel een hypoglycemie (lage bloedsuiker).
  • Diabetes mellitus waarbij de bloedsuikers licht verhoogd zijn als iemand niet gegeten heeft (nuchter is) en deze na de maaltijd tamelijk weinig stijgen.
  • Diabetes mellitus en andere kenmerken buiten de alvleesklier bij patiënten of naaste familie zoals: nierziekten, tumoren in de lever, afwijkingen van de baarmoeder en/of vagina en afwezigheid van de zaadleiders.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

MODY kan worden vermoed met kenmerken die hierboven staan. Daarnaast kan de diagnose worden bevestigd door genetisch onderzoek.

Behandeling

Het type MODY bepaalt welke behandeling het beste is: het slikken van tabletten, het spuiten van insuline, voedingsadviezen of geen behandeling (meer).

Vóórkomen

Ongeveer 1 tot 5 van de 100 mensen (1 tot 5%) met diabetes heeft MODY. In Nederland hebben waarschijnlijk zo’n 20.000 mensen MODY.

In Europa gaat het meestal om MODY 3, MODY 2, MODY 1 en MODY 5. De andere typen zijn heel zeldzaam.

Erfelijkheid

MODY erft autosomaal dominant over.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>MODY-type diabetesOmhoog