Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Leeftijdgebonden maculadegeneratie

Iemand met leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) krijgt schade aan de gele vlek in het oog. De gele vlek zit in het midden van het netvlies. De gele vlek wordt ook wel de macula genoemd. Hiermee kunnen we scherp zien. LMD kan ontstaan door afwijkingen in verschillende genen. En door dingen zoals roken, oudere leeftijd, hoge bloeddruk, eten met veel vet, eten met veel suiker, eten met te weinig van bepaalde stoffen (anti-oxidanten en zink), overgewicht en door (teveel) zonlicht.

Met de gele vlek kunnen we bijvoorbeeld gezichten herkennen, lezen en autorijden. Bij iemand met LMD gaat het scherpe zien achteruit. Dit komt omdat er witte vlekjes (drusen) in het netvlies komen.

Het deel van het netvlies dat om de macula zit blijft wel meestal goed. Daarom kan iemand met LMD zich wel een beeld vormen van een ruimte of de omgeving.

LMD begint na het vijftigste levensjaar. Er zijn twee typen LMD: droge en natte. Bij droge LMD wordt het scherpe zien langzaam slechter. Soms kan droge LMD veranderen in de natte vorm. Dan ontstaan er bloedvaatjes in de gele vlek. Deze bloedvaatjes gaan kapot en zorgen zo voor schade in de gele vlek. Bij natte LMD gaat het scherpe zien snel achteruit.
Droge LMD komt vaker voor dan natte LMD.

Soms heeft iemand al op jonge leeftijd maculadegeneratie.
Dat noemen we juveniele MD. Een voorbeeld daarvan is de ziekte van Stargardt.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

De oogarts kan LMD vaststellen door  verschillende onderzoeken van de ogen te doen.

Behandeling

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie gaat niet over.
Oogartsen kunnen mensen met de droge vorm speciale supplementen geven waarin bepaalde stoffen (anti-oxidanten) zitten. Die voedingssupplementen kunnen ervoor zorgen dat het wat langer duurt voordat het scherpe zien minder wordt.

Voor mensen die nog maar kort natte LMD hebben, zijn er behandelingen. Het gaat meestal om medicijnen die met een prik in de ogen worden gespoten of om een behandeling met een soort lasertherapie.

Voor mensen bij wie dit niet (meer) kan en die slechter gaan zien, zijn er verschillende hulpmiddelen. Zoals bijvoorbeeld speciale brillen, loepen, taststokken en programma's voor de computer.

Vóórkomen

Ongeveer 14 op de 100 (14%) van de mensen van 55 tot 64 jaar hebben in Nederland leeftijdsgebonden MD. Bij mensen die ouder zijn dan 64 jaar, neemt het aantal mensen met LMD toe.

Erfelijkheid

Ja, je kunt LMD krijgen door erfelijke aanleg en door andere zaken samen. Dat noemen we multifactoriële overerving. Ongeveer 1 op de 5 mensen met LMD heeft ook  een familielid met LMD.

Andere vormen van MD kunnen op verschillende manieren erfelijk zijn.

Organisaties

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Leeftijdgebonden maculadegeneratieOmhoog