Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Heupdysplasie

Kinderen met een dysplastische heupontwikkeling worden geboren met een afwijking van de heupen. Of ze krijgen de afwijking in de eerste periode na de geboorte. 
Een heupgewricht bestaat uit twee delen: de heupkom en de heupkop. De heupkom moet goed om de heupkop heen zitten. Bij heupdysplasie is de kom niet diep genoeg. Hierdoor gaat de heupkop soms uit de kom (heupluxatie).

Het kan moeilijk zijn om een dysplastische heupontwikkeling te ontdekken. Een kind kan stijve heupen hebben. Of het lukt niet goed om de benen te spreiden. Kinderen met een dysplastische heupontwikkeling hebben soms ook andere aangeboren aandoeningen, zoals een scheve nek, een open rug (spina bifida) of klompvoeten.
Als een dysplastische heupontwikkeling niet op tijd behandeld wordt, dan kan de heup op latere leeftijd te snel gaan slijten. En mensen kunnen ook klachten krijgen in andere gewrichten.  

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken aan dysplasische heupontwikkeling (DHO) als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters kunnen DHO vaststellen met een echo of met röntgenonderzoek.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Er kan een verschil zijn in de behandeling van DHO bij kinderen tot één jaar. En bij kinderen die ouder dan één jaar zijn. De behandeling zorgt ervoor dat de heupkop goed in de kom drukt. Dan ontwikkelt de kom zich op de juiste manier. 
Soms is een operatie nodig. Dan wordt de heupkop in de heupkom geplaatst en/of de stand van de kom veranderd.
Kijk voor informatie over de behandeling op de website van de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling.

Vóórkomen

Ongeveer 20 op de 1.000 kinderen wordt met heupdysplasie geboren. Heupluxatie komt voor bij 1 op de 1.000 kinderen. Meisjes hebben deze problemen met de heupen vaker dan jongens.

Erfelijkheid

Ja, dysplastische heupontwikkeling (DHO) is multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand dysplastische heupontwikkeling kan krijgen. Een voorbeeld van een omgevingsfactor is als de baby in een stuit gelegen heeft. Meestal kan iemand er niets aan doen dat hij of zij DHO krijgt. En het is moeilijk te voorspellen of een baby of kind DHO zal krijgen.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>HeupdysplasieOmhoog