Guillain-Barré syndroom
Guillain-Barré syndroom (GBS) is een ziekte van het perifere zenuwstelsel, waardoor iemand in een korte tijd zwakke of verlamde spieren krijgt. Het perifere zenuwstelsel zorgt voor de verbinding tussen de hersenen en de ruggengraat (het centrale zenuwstelsel) en de rest van het lichaam.
Waarschijnlijk is Guillain-Barré syndroom een autoimmuunziekte, waarbij het afweersysteem het perifere zenuwstelsel aanvalt.
Meestal heeft iemand voordat GBS begint eerst een infectie-ziekte gehad. Bijvoorbeeld een infectie met de bacterie Campylobacter jejuni of een virus. Het kan ook om andere infectieziektes gaan.
Een tijdje daarna krijgt iemand in een korte tijd zwakke spieren en vaak ook pijn, minder gevoel of een raar gevoel in de armen, handen, benen, voeten en romp. Meestal wordt dit binnen 4 weken erger. Mensen met GBS worden bijna altijd behandeld in het ziekenhuis.
De ernst van de ziekte verschilt tussen personen. Meestal wordt iemand (bijna) helemaal beter van GBS. Maar de meeste mensen blijven klachten houden zoals heel erg moe zijn, een raar gevoel of pijn hebben. Hoeveel klachten iemand houdt, verschilt van persoon tot persoon. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte.
Heb je een vraag? Mail ons.
Diagnose
Een arts kan denken aan Guillain Barré syndroom als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan.
De kenmerken van GBS kunnen snel erger worden. Daarom komen mensen met GBS bijna altijd in het ziekenhuis terecht.
Een arts met verstand van het zenuwstelsel (neuroloog), kan verschillende onderzoeken doen, zoals:
- onderzoek van het bloed
- onderzoek van vocht dat afgenomen wordt met een ruggenprik
- een spier-zenuwonderzoek (EMG)
- een CT-scan of MRI-scan
De uitslag van die onderzoeken samen bepaalt of iemand GBS heeft.
Behandeling
De behandeling hangt af van de ernst van de kenmerken.
Bij iemand met Guillain-Barré syndroom worden regelmatig controles gedaan van kracht, ademhaling, hartslag en hoe goed iemand kan slikken. Meestal moet iemand daarom in het ziekenhuis blijven. Een deel van de mensen komt op de intensive care terecht.
Het kan zo zijn dat het lichaam er zelf voor zorgt dat iemand herstelt van GBS.
Iemand kan ook met een infuus bepaalde medicijnen (immuunglobulinen) krijgen, of een plasmaferese.
Mensen met GBS kunnen ook andere ondersteunende behandeling krijgen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie, een behandeling van de pijn, logopedie en/of psychologische hulp.
Vóórkomen
In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer tussen de 200 en de 300 mensen Guillain-Barré syndroom.
GBS kan op alle leeftijden voorkomen.
Erfelijkheid
Waarschijnlijk is het Guillain-Barré syndroom een multifactoriële ziekte. Dat betekent dat verschillende dingen samen zorgen dat iemand deze ziekte krijgt.
Misschien kan iemand wel een erfelijke aanleg hebben voor de ziekte. Daardoor kan een ziekte ook vaker in een familie voorkomen.
Beschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.
Home>Aandoeningen>Guillain-Barré syndroomOmhoog