Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Familiaire hemiplegische migraine

Familiaire hemiplegische migraine (FHM) is een erfelijke vorm van hoofdpijn. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Bij FHM heeft iemand terugkerende migraineaanvallen met kloppende hoofdpijn. Ook zijn de spieren in het gezicht, de armen of benen dan tijdelijk zwak of verlamd. Voor dat iemand met FHM een migraineaanval krijgt, kan er een aura zijn. Een aura kan bestaan uit dubbelzien of het zien van lichtflitsen, problemen met praten, verwarring en sufheid. De migraineaanval kan een paar uur, maar ook een paar dagen duren.

Verder komen bij FHM overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken voor. In sommige gevallen kan iemand zich langdurig zwak voelen, of een epileptische aanval of koorts krijgen. Ook kan men in coma raken. Soms gaat bij mensen met familiaire hemiplegische migraine de motoriek achteruit (ataxie) of krijgen ze nystagmus. Bij nystagmus maken de ogen bewegingen zonder dat iemand dat wil.

De meeste mensen hebben na een aanval geen klachten meer. Maar soms kan na een aanval de concentratie een tijd minder zijn of heeft iemand tijdelijk geheugenverlies.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met behulp van de bovenstaande kenmerken, en als een eerstegraads familielid ook familiaire hemiplegische migraine heeft.De diagnose kan soms met een genetische test worden bevestigd.

Behandeling

FHM is niet te genezen. De behandeling van familiaire hemiplegische migraine bestaat uit het verminderen van de klachten. Tegen de hoofdpijn kunnen pijnstillers gegeven worden. Bepaalde medicijnen helpen tegen de misselijkheid en het braken. Soms zijn medicijnen die migraine kunnen voorkomen mogelijk.

Vóórkomen

Ongeveer 1 op de 10.000 mensen hebben FHM. De aandoening komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Erfelijkheid

FHM erft autosomaal dominant over.

Expertisecentra

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Familiaire hemiplegische migraineOmhoog