Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Familiaire hemiplegische migraine

Familiaire hemiplegische migraine (FHM) is een erfelijke vorm van hoofdpijn. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

De kenmerken van FHM beginnen vaak op kinderleeftijd of in de puberteit. Bij FHM heeft iemand steeds migraineaanvallen met kloppende hoofdpijn. Tijdens een aanval kan iemand ook misselijk zijn en overgeven. Ook kan iemand overgevoelig zijn voor licht en geluid. De migraineaanval kan een paar uur, maar ook een paar dagen duren.

Mensen met FHM krijgen vaak een aura voordat er een migraineaanval is. Een aura kan bestaan uit dubbelzien of het zien van lichtflitsen, problemen met praten, verwarring en sufheid. Bij mensen met FHM kunnen bij een aura ook de spieren aan een kant van het lichaam tijdelijk zwak zijn. 

Sommige mensen kunnen zich lang zwak voelen. Soms ontstaat een epileptische aanval, koorts of coma. Soms gaat de motoriek achteruit (ataxie). Bij enkele mensen ontstaat nystagmus. De meeste mensen hebben na een aanval geen klachten meer. Maar soms kan na een aanval de concentratie een tijd minder zijn of heeft iemand tijdelijk geheugenverlies.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een arts kan de diagnose stellen met behulp van de kenmerken die hier boven staan en als een eerstegraads familielid ook familiaire hemiplegische migraine heeft. De diagnose kan soms met een genetische test worden bevestigd.

Behandeling

FHM is niet te genezen. De behandeling van familiaire hemiplegische migraine bestaat uit het verminderen van de klachten. Tegen de hoofdpijn kunnen pijnstillers gegeven worden. Bepaalde medicijnen helpen tegen de misselijkheid en het braken. Soms zijn er medicijnen die migraine kunnen voorkomen.

Vóórkomen

Ongeveer 1 op de 10.000 mensen hebben FHM. De aandoening komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Erfelijkheid

FHM erft autosomaal dominant over.

Expertisecentra

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Familiaire hemiplegische migraineOmhoog