Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Diabetes Mellitus Type 1

Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte. Iemand kan deze ziekte waarschijnlijk krijgen door erfelijke aanleg, samen met andere factoren in iemands omgeving. Maar welke factoren het zijn, is niet bekend.
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of te weinig insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Glucose geeft het lichaam energie. Bij diabetes type 1 heeft iemand teveel glucose in het bloed. Diabetes type 1 begint meestal bij mensen tussen de 10 en 30 jaar, maar het kan ook vroeger of later beginnen.

Als er teveel glucose in je bloed zit, gaat dat via de nieren en je plas je lichaam uit. Daardoor verlies je teveel vocht.
Dat kun je merken, omdat je:
- dorst hebt en steeds veel wilt drinken 
- een droge mond krijgt 
- vaak moet plassen
- mager wordt, terwijl je wel honger hebt en geen dieet volgt om lichter te worden
- moe bent.
 
Je lichaam heeft energie nodig. Omdat dit bij diabetes 1 niet uit de glucose in het bloed gehaald kan worden, kan je daar vet voor gaan gebruiken. Dat kan ervoor zorgen dat het bloed zuur worden. Als er teveel glucose in het bloed zit en iemand erg uitdroogt, kan dit gevaarlijk zijn. Iemand kan bewusteloos raken en zelfs overlijden.

Door diabetes type 1 kan iemand schade krijgen aan de bloedvaten. Daardoor heeft iemand meer kans op problemen met:
- de nieren
- de ogen
- benen en voeten (bijvoorbeeld wonden die slecht genezen of minder gevoel in de benen en voeten)
- het hart en de bloedvaten.
Als de hoeveelheid glucose in het bloed zo normaal mogelijk wordt gehouden, heeft iemand minder kans op deze klachten.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken aan diabetes type 1 heeft als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters kunnen diabetes type 1 vaststellen door het bloed te onderzoeken. 

Behandeling

Diabetes type 1 gaat niet over. Met de behandeling wordt geprobeerd de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed onder controle te houden. Dat gebeurt bij diabetes type 1 met insuline. 
Mensen met diabetes type 1 leren meestal te meten hoeveel glucose er in het bloed zit en bij zichzelf insuline in te spuiten. Of iemand krijgt insuline met een insulinepomp.

Mensen met diabetes type 1 komen bij verschillende specialisten, zoals een internist, endocrinoloog, diabetes verpleegkundige en diëtist. Ze krijgen vaak adviezen voor voeding en beweging. Soms worden mensen begeleid door een psycholoog.

Vóórkomen

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen diabetes type 1.

Erfelijkheid

Diabetes type 1 is multifactoriëel erfelijk. Dit betekent dat erfelijke aanleg, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand de ziekte kan krijgen. Vaak weten we niet welke factoren dat zijn. Of we weten niet op welke manier die factoren belangrijk zijn. Meestal kan iemand er niets aan doen dat hij/zij diabetes type 1 krijgt. 

Als één van de ouders diabetes type 1 heeft, dan heeft ieder kind een kans van ongeveer 1 tot 4 op 100 (1 tot 4%) om ook diabetes type 1 te krijgen.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Diabetes Mellitus Type 1Omhoog