Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Diabetes Mellitus Type 1

Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte. Een andere naam is IADM ( insuline afhankelijke diabetes mellitus type 1).
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen, of weinig, insuline aan. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in het lichaam wordt opgenomen. Glucose is energie voor het lichaam.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Bij diabetes type 1 zijn cellen in de alvleesklier door het eigen afweersysteem beschadigd. Cellen die insuline moeten maken. Daardoor kan er niet genoeg glucose vanuit het bloed het lichaam in. Zo ontstaat diabetes type 1.  

Als de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog wordt, verlaat de glucose het lichaam via de nieren. Zo verliest het lichaam veel vocht.
Dan krijgt iemand dorst, droge mond, veel drinken, veel plassen, vermagering (terwijl je wel wel honger hebt) en vermoeidheid.

Het lichaam gaat vet afbreken om toch energie te kunnen leveren. Daardoor raakt het bloed verzuurd. Als er teveel glucose in het bloed zit en iemand erg uitdroogt, kan dit tot een levensbedreigende situatie en coma (bewusteloosheid) leiden.

Op langere termijn kan er schade ontstaan aan de bloedvaten. Daardoor is er een verhoogde kans op nierproblemen en problemen aan de ogen, benen en voeten (bijvoorbeeld slecht genezende wonden of minder gevoel), hart en bloedvaten.

Diabetes type 1 ontstaat vooral bij mensen tussen de 10 en 30 jaar, maar kan op alle leeftijden beginnen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Diabetes type 1 kan met kenmerken die hierboven staan worden vermoed. Met onderzoek van het bloed en de urine wordt de diagnose gesteld.

Behandeling

De behandeling van diabetes type 1 is gericht op het onder controle houden van de hoeveelheid suiker in het bloed. Dat gebeurt bij diabetes type 1 door insuline toe te dienen; zo wordt de insuline in het bloed aangevuld.

Mensen met diabetes type 1 leren meestal bij zichzelf insuline in te spuiten en te meten hoeveel glucose er in het bloed zit (bloedsuikerwaardes). Of insuline wordt toegediend met een insulinepomp.

Zij worden begeleid door een medisch hulpverlener. Ze krijgen vaak adviezen voor voeding en beweging. Soms worden mensen psychosociaal begeleid.

Vóórkomen

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes mellitus.
Ongeveer 10% (10 op de 100) daarvan heeft diabetes type 1.

 

Erfelijkheid

Diabetes type 1 erft multifactoriëel over. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg als factoren tijdens het leven een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 1.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Diabetes Mellitus Type 1Omhoog