Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Blaasextrofie

Ectropia vesicae is een aangeboren aandoening. Tijdens de zwangerschap zijn bij de baby de buikwand en de blaas niet goed dicht gegaan. Bij de geboorte heeft de baby dan een gat aan de onderkant van de buik en in de blaas. De blaas steekt dan voor een deel uit de buik.
Meestal is er ook iets aan de hand met de urineleiders (epispadie), met de geslachtsorganen en met de schaambeenderen van de baby. Soms zit de navel lager op de buik dan bij andere kinderen.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Bij de geboorte kunnen artsen zien of een baby ectropia vesicae heeft. Ook is de aandoening soms vóór de geboorte op een echo te zien.

Behandeling

Ectropia vesicae is te behandelen met operaties. De eerste is meestal kort na de geboorte. Hierbij maakt de chirurg de buikwand en blaas dicht. Ook worden de schaambeenderen bij elkaar gezet. Bij de volgende operaties worden de urineleiders en geslachtsorganen gecorrigeerd.

Vóórkomen

Ectropia vesicae komt bij ongeveer 33  op 1 miljoen baby’s voor. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes.

Erfelijkheid

Ectropia vesicae is een aangeboren aandoening. De oorzaak is nog niet bekend.

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>BlaasextrofieOmhoog