Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Adrenogenitaal syndroom

Bij iemand met adrenogenitaal syndroom (AGS) maakt de bijnierschors te veel hormonen. Dan zijn er te veel androgenen (geslachtshormonen) en is er te weinig cortisol (stresshormoon). Soms is er ook te weinig aldosteron. De oorzaak van AGS is een afwijking in een gen. Hierdoor kan iemand klachten krijgen. Of iemand klachten krijgt én hoeveel klachten iemand heeft, verschilt van persoon tot persoon.

Er zijn twee vormen van AGS: klassieke AGS (de ernstige vorm) en niet-klassieke AGS (de mildere vorm). Bij de klassieke AGS kennen we nog de klassieke vorm met zoutverlies en de klassieke vorm zonder zoutverlies.

Klassieke AGS met zoutverlies
Bij de klassieke vorm met zoutverlies zijn de klachten het ernstigst. Ze beginnen vlak na de geboorte. Na enkele dagen (meestal na de eerste week) verliest de baby veel zout. Zonder behandeling kan de baby uitdrogen. Ook kan de baby gewicht verliezen. Dit kan levensbedreigend zijn. Verder kunnen bij meisjes de geslachtsdelen die aan de buitenkant zitten lijken op die van een jongen. De baarmoeder en eierstokken zijn wel gewoon ontwikkeld. Bij jongens zien de penis en teelballen er normaal uit.

Klassieke AGS zonder zoutverlies
Bij de klassieke vorm zonder zoutverlies zijn de klachten iets milder. Bij meisjes wordt het meestal al bij de geboorte ontdekt, omdat de geslachtsdelen die aan de buitenkant zitten lijken op die van een jongen.

De hielprik kan de klassieke vorm van AGS opsporen.

Niet-klassieke AGS
Dokters ontdekken de niet-klassieke vorm meestal op latere leeftijd. Vrouwen kunnen acne (puistjes)  hebben. Andere aanwijzingen zijn: veel haargroei op het lichaam en problemen met de ongesteldheid. De ongesteldheid kan heel laat op gang komen of onregelmatig zijn. Bij mannen zijn de kenmerken minder duidelijk. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten.

Soms krijgt iemand met AGS een bijniercrisis. Dan kunnen de klachten die hier boven staan heftig zijn. Iemand kan erg in de war zijn of in shock of in coma raken. Als niet op tijd wordt ingegrepen, kan zo'n crisis dodelijk zijn. Een bijniercrisis kan ontstaan door koorts, of door ernstige vermoeidheid of stress.

Gedeeltes uit deze tekst zijn overgenomen van BijnierNET.

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Dokters kunnen denken dat het om adrenogenitaal syndroom gaat als een kind de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Bijna alle baby’s krijgen in de eerste week na de geboorte de hielprik. Daarmee kan de klassieke vorm van AGS snel worden ontdekt.

Dokters stellen de niet-klassieke vorm vast met bloedonderzoek of met ander onderzoek. Meer informatie op Bijniernet bij 'Onderzoek'.

Behandeling

De klassieke vorm van adrenogenitaal syndroom gaat niet over. Dokters kunnen de ziekte goed behandelen. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat iemand weer genoeg cortisol en aldosteron krijgt en dat iemand minder androgenen maakt. Een kind met de klassieke vorm met zoutverlies krijgt in het eerste jaar vaak ook extra zout.

Iemand met de niet-klassieke vorm heeft meestal geen behandeling nodig. Als bij een meisje de geslachtsdelen die aan de buitenkant zitten lijken op die van een jongen, dan is soms een operatie mogelijk. Meer informatie op Bijniernet bij 'Behandeling'.

Vóórkomen

Per jaar worden er in Nederland ongeveer 15 tot 20 kinderen geboren met AGS.

Erfelijkheid

Ja, adrenogenitaal syndroom is erfelijk. Je kan AGS krijgen als je van allebei je ouders het gen met het foutje erft. Dit heet autosomaal recessieve overerving

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Adrenogenitaal syndroomOmhoog